Славиша Грујић посетио Југословенску кинотеку у Београду

Нови Сад/Београд , 30. август 2013.
-A A +AСлавиша Грујић посетио Југословенску кинотеку у Београду.

Нови Сад/Београд , 30. август 2013. .

Потпредседник Владе АП Војводине и покрајински секретар за културу и јавно информисање Славиша Грујић посетио је Југословенску кинотеку у Београду, где се данас чувају и копије филмова Неопланте филма, Тере и ТВ Нови Сад. То је серија "Велики транспорт", филмови "Тако се калио челик","Граница","Свети песак", "Рани радови" и бројне друге копије. Славиша Грујић и директор Југословенске кинотеке Радослав Зеленовић сложили су се да је очување културне баштине, чији је значајни део и филмска продукција, ствар општег добра, па је неопходно да мора професионално да се чува, негује и архивира.

Потпредседник Грујић је указао да је веома је важно да се архива копија филмова и серија Неопланте адекватно уреди и да се израде нове копије, при чему је Покрајински секретаријат за културу и јавно информисање спреман да, у складу са својим могућностима, пружи подршку у релазацији овог пројекта, кроз потписивање протокола о пословно-техничкој сарадњи, како би се годишње бар два до три филма архивирала.

Директор Југословенске кинотеке Радослав Зеленовић је исказао спремност за сарадњу, нагласивши да је Југословенска кинотека пре неколико година добила од Европске банке за обнову и развој најновији софтвер за обраду старих копија, који на најбољи могући начин уређује стару филмску грађу. Зеленовић је објаснио да је посао архивирања веома прецизан и детаљан, јер само једна „начета" копија може својим хемијским својствима да угрози велики део другог материјала, и зато се при отварању старих копија мора обратити пажња на квалитет, па је укључивање стручњака више него неопходно.


Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs