Васин и Бугарски потврдили Ирижанима да је пут Нови Сад-Рума, који обилази Ириг, приоритет Владе АПВ

Нови Сад , 27. август 2013.
-A A +AВасин и Бугарски потврдили Ирижанима да је пут Нови Сад-Рума, који обилази Ириг, приоритет Владе АПВ.

Нови Сад , 27. август 2013. .

Нови Сад, 27. август 2013. године - У Влади Војводине одржан је састанак покрајинских секретара Мирослава Васина и Бранислава Бугарског са делегацијом из Ирига, у којој су, поред председника Општине Владимира Петровића, били и представници месних заједница и грађана. Чланови Владе Војводине обавестили су Ирижане о ставовима и активностима Владе Војводине на изградњи тунела кроз Фрушку гору и обилазнице око Ирига, као најкритичнијих делова новог пута од Новог Сада до Руме. Влада Војводине подржава захтеве грађана Ирига, у потпуности схватајући вишедеценијски проблем који имају, пре свега са теретним саобраћајем кроз ово место. Непосредни повод је био недавни несрећни случај када је камион скренувши са пута улетео у кућу, што се није догодило први пут, и протести Ирижана који су уследили да се реши проблем магистралног саобраћаја кроз главну улицу овог насеља.
Васин и Бугарски су истакли да је изградња моторног пута од Новог Сада до Руме, са тунелом кроз Фрушку гору и обилазницом око Ирига, за Владу Војводине највиши приоритет. Само тако би се трајно решио проблем измештања магистралног пута, који сада пролази кроз Ириг. Србија је, као што је познато, добила уверавања да би кинеска Ексим банка кредитирала тај пројекат - један од три који би финансирала на територији Републике Србије. Како је речено, Влада Војводине на томе ради већ шест месеци. У кратком року, Покрајинска влада је дала пројектни задатак за идејни пројекат, на основу ког би се израдио и главни пројекат. На тај начин је дефинисано како треба да изгледа овај путни правац. Више кинеских делегација извођача већ је обишло предложену трасу. Бугарски је најавио да ће већ наредне недеље затражити састанак са новим републичким министром за регионални развој како би се наставили разговори на ову тему и изразио очекивање да је могуће урадити тај пројекат, јер су још увек Србији на расплагању кредитна средства Ексим банке. "Покрајина је иницијатор овог пројекта, свесна потребе изградње овог пута. Ако будемо конструктивни и брзи, могли би преговоре са кинеским извођачима да завршимо до средине октобра, у наредна два месеца да потпишемо уговор, који је онда основа за даље радње и изградњу", рекао је Бугарски. За изградњу ове путне инфраструктуре планиран је износ од око 150 милиона евра.

Мирослав Васин је поновио значај овог капиталног пројекта и озбиљност Владе Војводине да се изгради тај полуаутопут. Према његовим речима, о томе говори чињеница да би трошкови изградње били измирени из средстава која буџету Војводине припадају према Уставу Србије. У овој години, та средства су планирана у висини од 12 милијарди динара, а због пролонгирања рокова, свесни да се неће моћи реализовату у том износу у овој години, ребалансом буџета су смањена на 8,5 милијарди. У међувремену, према речима Мирослава Васина, Покрајински секретаријат за привреду ће предузети инспекцијски надзор саобраћаја и финансираће мере које ће у Иригу бити реализоване како би се обезбедила већа безбедност у саобраћају. Стога ће Факултет техничких наука у Новом Саду, у следећих 10 дана, израдити елаборат о најповољнијим начинима побољшања саобраћајне сигнализације.

Председник Општине Ириг Владимир Петровић је потврдио да је једино трајно решење изградња тунела и обилазнице око Ирига и изразио наду да ће пројекат бити започет, како су грађани Ирига тражили, до краја маја наредне године. Од четири захтева које су изнели Ирижани на протесту, када су блокирали саобраћај на два сата у знак упозорења, у сарадњи са полицијском станицом и предузећем "Путеви Србије" су уважена. Радиће се пројекат вертикалне и хоризонталне сигнализације, мериће се брзина кретања и тежина камиона који пролазе кроз Ириг и полицијска станица у Иригу добиће надлежност да у већем обиму може да контролише саобраћај на овом делу магистралног пута.

Нови пут би почео на Мишелуку код Новог Сада, ишао би истом трасом којом иде и данас, ушао на првој лакат кривини на успону ка Иришком венцу у тунел, који би био дуг 3.300 метара, са две тубе, изашао би са десне стране код Ирига и спојио се, иза Ирига, са путем према Руми.


Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs