Са отварања изложбе “Аустријско-српски дијалог” у Музеју Војводине

Нови Сад , 31. август 2013.
-A A +AСа отварања изложбе “Аустријско-српски дијалог” у Музеју Војводине.

Нови Сад , 31. август 2013. .

У Музеју Војводине у оквиру фестивала савремене уметности Дунавски дијалози, синоћ је отворена изложба слика “Аустријско-српски дијалог” Роберт Хамерштил (Аустрија) и Петар Ћурчић (Србија).Изложбу је отворио потпредседник Владе АП Војводине и покрајински секретар за културу и јавно информисање Славиша Грујић. Уметнички директор фестивала и ликовни критичар Сава Степанов говориио је о ликовном дијалогу два великана сликарства у релацији "Хамерштил-Ћурчић", док је директорка Музеја Војводине др Агнеш Озер као домаћин поздравила присутне. Весна Латиновић је испред Галерије Бел арт говорила о самом Фестивалу савремене уметности, а директор аустријског Културног центра Николас Келер причао је о аустријско-српској сарадњи у области културе.
Отварајући изложбу потпредседник Грујић је рекао да дијалог између Аустрије и Србије увек је постојао, јер као што се глувонеме особе добро разумеју гестовним језиком свуда по свету, тако се и ми као део земаља у дунавском току веома добро разумемо.Вечерас, истакао је Грујић, имамо прилику да видимо и како то два велика сликарска имена као што су Хамерштил и Ћурчић воде дијалог, на посебан начин. Постављањем њихових слика једних насупрот другима омогућено је да уочимо посебност сваког од њих, дијалог који они воде и који је створио простор да и ми наставимо са нашим дијалозима,који заправо никада нису ни престајали.
Сава Степанов је причајући о животу и раду два великана, Хамерштила, као аустријског уметника и Ћурчића као српског, нагласио да су обојица заправо осликавали исте теме у различтим концептима, што је и утицај средине у којима су расли. Роберт Хамерштил је иначе рођен у Вршцу, тако да је знао и осећао поднебље Војводине, а значај ова два имена је тим већи што су обојица оставили велики легат Музеју Војводине, Хамерштил око 100 слика,док је Ћурчић поклонио исто толико графика.
Весна Латиновић је прецизирала да Фестивал савремене уметности Дунавски дијалози, афирмише идеју дефинисану насловом манифестације. Дунав, својим током спаја државе и тако формира један велик и значајан европски регион. Као што се насловом манифестације указује у том региону постоји идеја дијалога, договора, сарадње. Уметност и уметници нам указују на такве могућности подстичући и друге да сарађују у својим делатностима, како би се целокупни дунавски регион повезао у јединствену зону сарадње.На десет локација у граду, са преко 20 програма се намеће закључак да Нови Сад са правом носи епитет града,који претендује да за неколико година постане град културе у чему му пуну подршку дају сви они,који се овим послом баве. Ова уметничка манифестација, заправо, афирмише идеју о повезаности народа и држава, о потреби унапређењу односа, о настојању да се повећају стандарди, да се омогући бољи и лепши живот житељима десет подунавских земаља (Немачка, Аустрија, Словачка, Мађарска, Хрватска, Србија, Румунија, Бугарска, Молдавија и Украјина).
- Као држава партнер у овом дунавском дијалогу, имам част да поздравим град,који се показао као прави домаћин -истакао је Николас Келер, апострофирајући да је 12 аустријских уметника, током наредних дана дошло да води дијалог са Војводином, која је отворила врата добродошлице и зато овај фестивал и има препознатљивост, какву и заслужује- закључио је Келер.


Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs