Славиша Грујућ посетио централну италијанску регију Умбрију

Нови Сад/Перуђа , 04. септембар 2013.
-A A +AСлавиша Грујућ посетио централну италијанску регију Умбрију .

Нови Сад/Перуђа , 04. септембар 2013. .

Потпредседник Владе АП Војводине и покрајински секретар за културу и јавно информисање Славиша Грујић боравио је у дводневној посети централној италијанској регији Умбрија, у граду Перуђи, где се састао са челним људима институција културе у овој регији. Током посете, која је за циљ имала успостављање активније међурегионалне сарадње Војводине са Умбријом, секретар Грујић разговарао је са директором Етноантрополошког музеја у Перуђи Фабиом Кириком, који је задужен и за Националну галерију у регији Калабрија, затим са Илијасом Тасијасом, директором Територијалног пакта централних Апенина у Сансеполкру, као и са Александром Ланћоти, професорком међународног права Универзитета у Перуђи и Риму. Славиша Грујић састао се и са градским секретаром за културу у Перуђи, Андреом Ћерникијем.
У разговору са директором Фабиом Кириком, потпредседник Покрајинске владе Славиша Грујић истакао је значај даље сарадње војвођанских институција културе са градом Перуђом и регијом Умбрија, као и проширење сарадње на регију Калабрија. До сада, Етноантрополошки музеј у Перуђи успоставио је сарадњу са рестаураторима и конзерваторима из Галерије Матице српске у Новом Саду, где је, између осталог, договорена и поставка зографске изложбе у Музеју града Губија, где ће на пролеће 2014. године бити изложено око 30 икона. Директор Кирико је нагласио да би ова изложба могла потом да се пренесе и у регију Калабрија, у Националну галерију, где би, поред поставке, могла да се организује и презентација Војводине, кроз представљања војвођанске музике, одржавање литерарних вечери, али и оригиналне кухиње. На састанку је усаглашена и стручна размена: италијански стручњаци показали су знање у рестарурацији и конзервацији уметничких дела из доба хуманизма и ренесансе, док се војвођански истичу у знању очувања и конзеравције икона.
На основу потписаног Протокола о сарадњи између Војводине и Умбрије, који се, између осталог, односи и на заштиту и вредновање културног наслеђа, као и на културне активности и потенцијале у културној размени два региона, потпредседник Славиша Грујић разговарао је са градским секретаром за културу у Перуђи Андреом Ћерникијем. Славиша Грујић изразио је задовољство због потписаног протокола, јер је Италија једна од „престоница културе”, нагласивши да Покрајински секретаријат за културу и јавно информисање има добру регионалну сарадњу са Аустријом, Румунијом, Мађарском и Хрватском, а нарочито са Умбријом, где је град Перуђа један од кандидата за европску престоницу културе 2019. године. "Важно је", истакао је секретар Грујић, "да се настави сарадња у размени стручњака из области рестаурације и конзервације, као и стручњака из других области културе и медија. За нас, као регију, то је посебно важно, јер је Војводина есенција Европе, зато што у њој живи 26 нација, у службеној употреби је шест језика националних заједница и као такви шаљемо поруку Европи да смо Европа на малом простору". Потпредседник Грујић упознао је секретара Ћерникија са свим културним активностима и манифестацијама у АП Војводини, као што су ЕXИТ фестивал, Тамбурица фест, Cinema city, Стеријино позорје, НОМУС, Фестивал уличних свирача и многи други и предложио учешће Умбрије у неким од њих.
Андрео Ћерники је истакао да град Перуђа има своје место у Војводини и изразио захвалност на позиву и учешћу на војвођанским културним активностима, рекавши да постоји још много могућности за заједничке пројекте у области културе и информисања. Он је нагласио да се сваке године у Перуђи одржава већи број фестивала, од којих су три препознатљива на фестивалској мапи. Један се односи на Међународни фестивал издавача, такозвани едиторски фестивал, а други је везан за медије - Међународни фестивал журналистике, који се сваке године одржава на пролеће и има велики број излагача, новинара из целог света. Најпознатији је Умбрија џез фестивал и овом приликом је договорено да се тај фестивал поново нађе на мапи културних дешавања у Војводини.
Саговорници су се сагласили да се до октобра месеца ове године сачини план и програмска шема заједничких културних активности две регије.


Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs