Одржана јавна расправа о Нацрту закона о изменама и допунама Закона о високом образовању

Нови Сад , 05. септембар 2013.
-A A +AОдржана јавна расправа о Нацрту закона о изменама и допунама Закона о високом образовању.

Нови Сад , 05. септембар 2013. .

Одбор за образовање, науку, културу, омладину и спорт Скупштине АП Војводине и Покрајински секретаријат за науку и технолошки развој организовали су јавну расправу о Нацрту закона о изменама и допунама Закона о високом образовању.

Расправу су водили проф. др Светлана Лукић-Петровић, председница Одбора за образовање, науку, културу, омладину и спорт Скупштине Војводине и проф. др Горан Стојановић, заменик покрајинског секретара за науку и технолошки развој. Уводничар је био проф. др Срђан Станковић, председник Националног савета за високо образовање, а скупу који је окупио представнике високошколских установа у Војводини, као и свих других заинтересованих за област високог школства, присуствовали су и потпредседник Владе АП Војводине и покрајински секретар за науку и технолошки развој проф. др Драгослав Петровић и ректор Универзитета у Новом Саду проф. др Мирослав Весковић.

Председник Националног савета за високо образовање проф. др Срђан Станковић, који је био и члан радне групе Министарства просвете, науке и технолошког развоја, предочио је најзначајније карактеристике предложених измена Закона, ради хармонизације нашег закона са законима који важе у земљама Европске уније. Уводи се, у оквиру квалификација, кратки циклус, према речима проф. Станковића, тзв. "полупрви степен": то су различити специјалистички курсеви који се надовезују на средњу школу. Новина је и могућност мастер струковних студија. Због низа примедби да је нострификација страних диплома скупа и компликована, предлаже се "признавање диплома", то је, како је рекао проф. Станковић, признавање квалификације, без уласка у суштину програма, чиме се отварају врата "нашој деци да се по завршетку студија у иностранству врате у земљу".

Светлана Лукић-Петровић је изјавила да данашња јавна расправа треба надлежним органима у Републици Србији да пружи смернице свих субјеката из Војводине који су заинтересовани за високо школство. Она сматра да постоји претходно питање, које се односи на то који су приоритети друштва у овој области: "Да ли су то предложене измене Закона, или постоје неки други приоритети?" Према њеном мишљењу, стратегија развоја високог образовања и стратегија развоја науке треба да буду повезане са стратегијом развоја привреде.

"Требају нам помаци, не само у области високог школства, већ и на нивоу средњег и основног образовања, како бисмо могли да напредујемо и повезујемо сва достигнућа са потребама привреде. Наша земља вапи за променама у привреди и треба стручњаке. Имамо много младих, незапослених високообразованих кадрова и питање је да ли је то оно што се намеће као приоритет који би требало да буде предмет Закона о високом образовању", рекла је председница надлежног Одбора Скупштине Војводине.
Светлана Лукић-Петровић осврнула се и на низ проблема са садашњим звањима, која се не препознају у оквиру квалификације занимања Националне службе за запошљавање и упитала да ли увођење кратких студија доноси побољшање или уноси додатну конфузију.

Ректор Новосадског универзитета проф. др Мирослав Весковић предочио је ставове Сената Универзитета, у вези са предлозима из Нацрта закона о изменама и допунама Закона о високом образовању и став да је упутније донети нов закон који ће имати и нов модел финансирања.


Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs