Славиша Грујић разговарао са помоћницама министарке културе Републике Хрватске у Загребу

Нови Сад/Загреб , 05. септембар 2013.
-A A +AСлавиша Грујић разговарао са помоћницама министарке културе Републике Хрватске у Загребу .

Нови Сад/Загреб , 05. септембар 2013. .

Потпредседник Владе АП Војводине и покрајински секретар за културу и јавно информисање Славиша Грујић састао се данас у Министарству културе Републике Хрватске у Загребу са помоћницом министарке културе Весном Јурић-Булатовић и помоћницом за међурегионалну сарадњу Тамаром Перишић, као и са управницом Модерне галерије у Загребу Бисерком Раутер-Планчић.

Повод посете били су разговори о даљој сарадњи у области културе, која се конкретно односи на сарадњу између Галерије Павла Бељанског у Новом Саду и Модерне галерије у Загребу. Галерија Павла Бељанског жели да кроз изложбу представи пресек своје уметничке збирке, као слику прве половине уметности XX века са посебним освртом на период између два светска рата и оне уметнике, који су се развијали и деловали у европским центрима попут Беча, Минхена, Прага и Париза. Реч је о уметницима, који су оставили неизбрисив траг у уметничким токовима региона, као што су Сава Шумановић, Надежда Петровић, Стојан Аралица, Петар Добровић и многи други аутори.

Славиша Грујић упознао је саговорнице са активностима Покрајинског секретаријата за културу и јавно информисање, као и плановима за даљи рад, у којима је посебно значајна међурегионална сарадња. Он је подсетио да Влада АП Војводине има изузетно добру сарадњу са Истарском жупанијом, у оквиру које ће се у децембру Војводина представити како на Сајму књига тако и на традиционалној манифестацији „Дани Војводине у Истри“. Грујић је рекао да је, поред са Истром, сарадња остварена и са Аустријом, Италијом, Мађарском, Румунијом, наглашавајући да ће у наредном периоду настојати да се успостави и шира сарадња са Осијечко-барањском жупанијом.

"Посебно нам је важно да што више, у складу са нашим могућностима, подржавамо војвођанске галерије, музеје, позоришта. На пример, Српско народно позориште из Новог Сада остварило је добру сарадњу са Театром са Бриона, где су у претходне две године реализоване представе „Одисеј“ и „Шекспир у Кремљу“. Из тих разлога желимо да подржимо и пројекат изложбе Галерије Павле Бељански, који је квалитетан и важан како за нас, тако и за Загреб", изјавио је Грујић и изразио очекивање да ће бити остварена и узвратна изложба из Модерне галерије из Загреба, што је са задовољством прихваћено.

Помоћнице министарке изразиле су спремност за сарадњу, наглашавајући да је, по плану и програму Министарства културе, рад музеја, галерија и уметничких павиљона испланиран за ову и наредну годину, тако да долазак једне озбиљне, вредне и препознатљиве Галерије, каква је Галерија Павла Бељанског из Новог Сада, има велики значај и за хрватску публику и јавност и могао би реално да се реализује током 2015. године. Овом приликом, издвојен је значај европских пројеката из области културе, који често обухватају и по три региона, где би Војводина могла да учествује.


Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs