Представљена два програма Фонда за иновациону делатност

Нови Сад , 06. септембар 2013.
-A A +AПредстављена два програма Фонда за иновациону делатност.

Нови Сад , 06. септембар 2013. .

Покрајински секретаријат за науку и технолошки развој позвао је истраживаче, привреднике, представнике научних установа и покрајинских и локалних инстутуција на данашњи скуп, на коме су имали прилику да се непосредно упознају са два актуелна програма републичког Фонда за иновациону делатност. Наиме, Фонд за иновациону делатност објавио је 28. јуна 2013. године наставак јавних позива за програме финансирања у оквиру Пројекта подршке иновацијама, а крајњи рок за подношење пријава пројеката је 30. септембар 2013. године. То су Програм раног развоја и Програм суфинансирања иновација.

Програм раног развоја (Mini Grants Program) финансира до 85 одсто укупних трошкова пројекта новооснованих компанија у износу до 80.000 евра за активности, као што су: доказ концепта, израда прототипа, заштита права интелектуалне својине, припрема пословног плана за привлачење капитала у следећој фази раста. Програм суфинансирања иновација (Matching Grants Program) финансира до 70 одсто укупних трошкова пројекта у износу до 300.000 евра, за активности истраживања, развоја и комерцијализације нових или побољшаних технологија, сарадње са стратешким партнерима и инвеститорима и пласирањем својих иновативних производа и услуга на тржиште. Намењен је фирмама које већ две године послују.

Домаћин скупа, заменик покрајинског секретара за науку и технолошки развој проф. др Горан Стојановић изразио је задовољство што Фонд своје конкурсе, други пут у овој години, представља у Војводини. У складу са значајем које иновације имају за развој, у примени нових технологија и научним истраживањима, Влада Војводине је усвојила Годишњи извештај о иновационој делатности у Војводини за 2012. годину. У њему се наводи да је Покрајински секретаријат за науку и технолошки развој одобрио покретање пет погона за примену нових технологија са елементима иновационе делатности. Са територије АП Војводине су у току 2012. године поднете 52 пријаве патената и 14 пријава малих патената. Више од хиљаду научних радова са факултета, института и високих школа струковних студија, чији је оснивач држава, на територији АП Војводине, публиковано је у часописима са SCI листе.

Пројекат подршке иновацијама у Србији, како је рекла в.д. директорка Фонда др Љиљана Кундаковић, у вредности од 8,4 милиона евра, финансира се кроз претприступне фондове Европске уније и спроводи у сарадњи са Светском банком. До сада је, кроз три јавна позива, Фонд одобрио 4,7 милиона евра за 41 пројекат изабран међу 350 поднетих пријава.


Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs