Делегације Сената Канаде и Скупштине АП Војводине о значају мултикултуралности и вишејезичности

Нови Сад , 11. септембар 2013.
-A A +AДелегације Сената Канаде и Скупштине АП Војводине о значају мултикултуралности и вишејезичности.

Нови Сад , 11. септембар 2013. .

Висока делегација Сената Канаде, предвођена председником Ноелом Кинселом, посетила је данас Скупштину АП Војводине и разговарала са председником Скупштине АП Војводине Иштваном Пастором.

На састанку, на којем су учествовали и потпредседници Скупштине АПВ Бранислава Белић, Ђорђе Милићевић и Миливој Вребалов, председник канадског Сената и присутни сенатори изразили су велико интересовање за начин рада, надлежности и специфичности Скупштине АП Војводине, посебно у делу кој се односи на неговање и очување војвођанске вишејезичности и мултикултуралности.

Нагласивши да је Скупштини АП Војводине изузетна част што је у прилици да буде домаћин и успостави директан контакт са националним канадским парламентом, председник Пастор је истакао да су мултикултуралност, мултиконфесионалност и вишејезичност вредности које обликују саму суштину Војводине као јединственог региона.

„Скупштина АП Војводине специфична је по томе што се у њој користи шест службених језика националних заједница и поносни смо на то што се не ради о могућности коју посланици имају само на папиру, већ о пракси коју активно користимо у свом раду. Национални савети, као институционални оквир за испољавање специфичности националних заједница, такође успешно функционишу. То све говори о уложеном напору и жељи да се питања која су од суштинског значаја за унапређење и очување војвођанске мултинациоланости трајно уреде, а резултати које смо постигли могу да послуже као добар пример читавом региону“, рекао је Пастор.

Он је посебно истакао значај и важност Радио-телевизије Војводине која као покрајински јавни сервис емитује програм на 10 језика и пружа снажан допринос очувању и неговању специфичности Војводине.

Председник Кинсела и представници канадског парламента изразили су интересовање и за друге специфичности Војводине, њене уставне и законске надлежности, као и за привредне и економске трендове.

„Обезбеђивање егзистенцијалне сигурности је најзначајније питање и изазов са којим се наш регион, као и читава Република Србија суочава. Нагласио бих да смо спремни да пружимо сву могућу подршку и охрабримо канадске инвеститоре да у већем броју инвестирају у Војводину и сигуран сам да би то било на обострану корист“, нагласио је председник Пастор.

Председник Сената Канаде Ноел Кинсела истакао је да му је веома драго што је у прилици да се упозна са јединственом природом региона Војводине, и да Канада, због своје мултикултуралности одлично разуме све предности и изазове функционисања таквих средина. Он је истакао да Војводина мора да обликује и упути снажну поруку ка канадским инвеститорима, те да је према његовој оцени пољопривреда област која има велики потенцијал за заједничке пројекте.Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs