На војвођанском штанду на Сајму привреде у Цељу наступа 30 производних предузећа

Нови Сад/Цеље , 13. септембар 2013.
-A A +AНа војвођанском штанду на Сајму привреде у Цељу наступа 30 производних предузећа.

Нови Сад/Цеље , 13. септембар 2013. .

Тридесет војвођанских производних предузећа из области прераде пољопривредних производа, грађевинског материјала, машина, алата и опреме за индустрију, излажу своје производе на 46. Међународном сајму привреде и предузетниства МОС, који се до 17. септембра одржава у Цељу (Република Словенија). Наступ предузећа из Војводине на заједничком штанду подржао је Покрајински секретаријат за привреду, запошљавање и равноправност полова кроз програм субвенционисања трошкова наступа на сајмовима. Излагаче из Војводине данас је обишао покрајински секретар Мирослав Васин и том приликом истакао значај привредне сарадње између словеначких и војвођанских компанија, пре свега кроз спољнотрговинску размену која је у прошлој години, како је рекао, износила око 293 милиона долара.
Покрајински секретар за привреду, запошљавање и равноправност полова Мирослав Васин састао се данас и са министром иностраних послова Словеније, Јанезом Ерјавецом. У разговору је истакнута добра досадашња сарадња, посебно у области европских интеграција, где, како је рекао Ерјавец, Србија може да користи искуства Словеније ради што бољег коришћења претприступних фондова Европске уније. Васин је подсетио на добру сарадњу регионалних привредних комора Србије и Словеније, о чему је данас у Цељу одржан и трећи регионални сусрет комора с циљем унапређења коморског система. На Форуму је учествовала и Привредна комора Војводине, која је један од иницијатора његовог одржавања.

Говорећи на конференцији одржаној на штанду Војводине, Мирослав Васин је рекао да је ово осми пут да се привредни потенцијали наше Покрајине представљају на словеначком тржишту, те да се ефекти наступа на сајмовима прате кроз закључивање нових или обнављање постојећих пословних уговора између великог броја компанија. –"Такође", рекао је Васин, "сарадња Словеније и Србије, односно Војводине, огледа се и у значајном броју словеначких компанија - више од тридесет - које су инвестирале око 530 милиона евра, а запошљавају осам хиљада радника . У укупном броју страних компанија које послују у Војводини, словеначке учествују са чак 14 одсто, али је важно и то да војвођанска предузећа инвестирају на тржишту у Словенији, попут Нектара из Бачке Паланке чија инвестиција је вредна више од 35 милиона евра". Васин је додао да сваки наступ привредника из Војводине на сајмовима прати и Туристичка организација Војводине, која том приликом представља етно, гастро, фестивалске, бањске и друге туристичке потенцијале Војводине.
На 46. МОС-у у Цељу, своје производе на заједничком штанду под покровитељством Покрајинског секретаријата за привреду, запошљавање и равноправност полова представили су Adeco, Repro trade, Винарија Ковачевић, Мајевица холдинг, Банини Борели, Биотренд донато, Полет ИГК, Полет керамика, Миго, Техноимпорт, Пнеуматик флекс, Нови Новитет Дунав, Knott Autoflex, Мегапласт, Сапунџијска радња Зељковић, Промонт група, Make and Bake, Грејач комерц, Технолинк, Miks trade, Техника комерц, Уна промет, Macval tea, Дес, Новатроник, Новум, Дрина Пластика. Иначе, ова сајамска манифестација окупила је висе од 1600 излагача из 34 земље и сматра се једном од најзначајнијих привредних у региону.


Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs