Бојан Пајтић посетио нову фабрику лекова "Ave Pharmaceutical" у Вршцу

Нови Сад/Вршац , 16. септембар 2013.
-A A +AБојан Пајтић посетио нову фабрику лекова "Ave Pharmaceutical" у Вршцу.

Нови Сад/Вршац , 16. септембар 2013. .

Данас је у Вршцу почела са радом нова фабрика у области фармацеутске индустрије, која је плод сарадње компаније «Аve Pharmaceutical» и Владе Војводине. Председник Владе Војводине др Бојан Пајтић обишао је новоизграђени погон, у коме је отпочела прва производња лекова. На тржишту ће се након окончања поступка сертификације, наћи најсавременији лекови за лечење високог крвног притиска, повећаног холестерола, болести централног нервног система и гастроинтестиналних обољења.

Значајну подршку овој гринфилд инвестицији дала је Влада Војводине. Пајтић је изјавио да је преко Покрајинског секретаријата за науку и технолошки развој и Програма нових технологија, издвојено 40 милиона динара за ову фабрику.

"Поред тога што запошљава 95 људи, што директно, што индиректно, и то углавном факултетски образованих, њен значај се огледа и у томе што ће производити лекове који ће бити јефтинији од лекова који се данас налазе на тржишту и што ће допринети да се спречи несташица лекова из више области, која нас је мучила у претходним месецима", рекао је Пајтић након обиласка фабрике на 900 квадратних метара, са најсавременијим постројењима за производњу хуманих лекова.

До краја 2013. године, "Аve Pharmaceutical" планира на тржиште да пласира спектар од 9 врста лекова, а у 2014. години да га прошири за још 6 лекова. Тим поводом Пајтић је изјавио: "Ова компанија показује да и имамо и те како домаћег знања и довољно памети да направимо фабрику која је високо софистицирана, која има амбицију да већ од следеће године извози своје производе и да на тај начин побољшава спољно-трговински биланс наше земље".

У посети новој фабрици учествовао је и потпредседник Владе АП Војводине и покрајински секретар за науку и технолошки развој проф. др Драгослав Петровић. Говорећи о подстицајима Владе Војводине за отварање нових производних погона којима се обезбеђују нова радна места и извоз, професор Петровић је навео резултате досадашњег спровођења Програма нових технологија. "Аve Pharmaceutical" је 107 погон високе технологије који на територији АП Војводине почиње своју производњу, уз суфинансирање Покрајинске владе. За 107 погона до сада су издвојене 2,2 милијарде динара из покрајинског буџета и преко 8 милијарди из приватног сектора. У овом тренутку је активно у производњи 25.437 радних места. На подручју општине Вршац уложено је у 4 погона 180 милиона динара и тако обезбеђено отварање 291 новог радног места, док је на подручју јужног Баната отворено чак 18 оваквих погона.
"Покрајинска влада је и у овим тешким временима ребалансом буџета издвојила још један милион евра као подстицај развоју високих технологија", рекао је проф. др Драгослав Петровић и позвао приватне инвеститоре да се са својим пројектима јаве на отворен конкурс.


Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs