Саопштење Покрајинског омбудсмана

Нови Сад , 17. септембар 2013.
-A A +AСаопштење Покрајинског омбудсмана.

Нови Сад , 17. септембар 2013. .

Поводом већег броја притужби мајки - запослених у Предшколској установи „Радосно детињство“ у Новом Саду, након спроведеног поступка, Покрајински омбудсман је нашао да ова установа чини пропуст у раду, јер накнаде зараде за време породиљског одсуства не исплаћује заједно са зарадама запослених, а Градској управи за социјалну и дечју заштиту - Управи за додатак на децу неблаговремено доставља законом прописану документацију за обезбеђење средстава за рефундацију исплаћених накнада зарада за време породиљског одсуства.

Имајући у виду наведено, Покрајински омбудсман упутио је Предшколској установи „Радосно детињство“ у Новом Саду препоруку да се убудуће накнада породиљама исплаћује истовремено са зарадама осталих запослених у установи, те да се Градској управи за социјалну и дечју заштиту - Управи за додатак на децу неопходна документација доставља благовремено како би се обезбедила и дозначила средстава за рефундацију исплаћених накнада зарада за време породиљског одсуства.

Током поступка установљено је да средства намењена за рефундацију исплаћених накнада за време породиљског одсуства у износу од 6.193.424,00 динара обрачуната за март 2013. године, због пропуста Предшколске установе пренета су на погрешан рачун и због тога била обухваћена принудном наплатом на основу решења Пореске управе о забрани располагања средствима на рачуну. Покрајински омбудсман је у препоруци упућеној предшколској установи указао на то да је неопходно да Предшколска установа „Радосно детињство“ у што краћем року Министарству финансија и привреде - Пореској управи, Филијали Нови Сад 1 поднесе захтев за повраћај погрешно уплаћених новчаних средстава на одговарајући наменски рачун, а да у случају да захтев буде одбијен користи сва расположива законска средства у погледу правног лека.

Из телефонског разговора са одговорним лицем у обрачунској служби предшколске установе, Покрајински омбудсман је дошао до информације да захтев за повраћај погрешно уплаћених средстава због погрешно наведеног броја рачуна на захтеву упућеном Градској управи, није поднет Пореској управи.

Комплетна препорука упућена ПУ „Радосно детињство“ доступна је на сајту Покрајинског омбудсмана: http://www.ombudsmanapv.org/ombjo/index.php/sr-YU/rodna-ravnopravnost/11....


Ознаке:

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs