Представљен нацрт „Стратегије за развој школског спорта у АП Војводини“ Покрајинског секретаријата за спорт и омладину

Нови Сад , 24. септембар 2013.
-A A +AПредстављен нацрт „Стратегије за развој школског спорта у АП Војводини“ Покрајинског секретаријата за спорт и омладину.

Нови Сад , 24. септембар 2013. .

Нацрт „Стратегије за развој школског спорта у АП Војводини“ Покрајинског секретаријата за спорт и омладину данас је представљен јавности. На овом документу, који ће у много чему допринети развоју школског спорта у Војводини, експертска група радила је готово пуних годину дана и успела је да израдом овог документа понуди одговоре на многа спорна питања која су годинама присутна у школском спорту. Покрајинска секретарка за спорт и омладину Мариника Чобану је овом приликом истакла да ће развој школског спорта од сада бити приоритет рада Секретаријата.

"У име Покрајинског секретаријата за спорт и омладину, желим све да вас поздравим и да вам објавим да смо успешно привели крају израду нацрта „Стратегије за развој школског спорта у АП Војводине“ који је јединствен не само у нашој покрајини него и у целој Републици. Управо је овај документ дат Влади Војводине на разматрање, а касније, надам се и Скупштини АП Војводине, те да ће се после наћи у свим основним школама. Изнела бих неколико разлога због чега смо се одлучили на овај корак, с обзиром да проблеми школског спорта нису почели прошле године - они постоје одавно, а последице су постале у једном тренутку заиста велике, што један појединац не може сам да реши, него се ти проблеми морају решавати системски. Детектовали смо неколико проблема, а један од њих је и комерцијализација фискултурних сала, као и концентрације деце по клубовима, а не по школским секцијама. Школски спорт и физичко васпитање је питање јавног здравља и стварање радно способног становништва, а не стварање врхунских спортиста. Надам се да ћемо као и до сада имати пуну подршку Секретаријата за здравство и Секретаријата за образовање када је у питању примена ове Стратегије. Још један од разлога зашто смо пожурили са доношењем овог документа је то што имамо намеру да на 2014. године вратимо некада популарни СОШОВ, како би после тридесет и пет година имали војвођанске школске олимпијске прваке. Ми смо током израде нацрта имали и седам јавних расправа у свим деловима Војводине, на којима су учествовали директори, професори и спортски радници и њихове препоруке су такође уврштене у овај нацрт", рекла је Мариника Чобану.

Присутнима је део Стратегије који се тичу законских оквира презентовао Бранко Вујовић, из Покрајинског секретаријата за спорт и омладину.
"Правни и стратешки оквир који нам је дао простора за израду Стратегије је то што је у Уставу Републике Србије спорт дефинисан као делатност од посебног значаја и услед таквог законског оквира ми имамо овлашћење да делујемо унутар њега. У националној Стратегији развоја спорта, школски спорт је дефинисан као приоритет и у принципу нас усмерава ка томе да се што више деце баве спортом, да се уреди систем такмичења и да се ради на изградњи спортске инфраструктуре, као и на њеном одржавању. Школски спорт садржи веома пуно сегмената и зато се проблеми унутар њега морају решавати стратешки", рекао је Бранко Вујовић.

Чланица Радне групе проф. др Вишња Ђорђић скренула је пажњу на то колико је бављење физичком културом важно за здравље омладине: "Деца која се баве спортом се налазе у безбеднијем окружењу и то их штити од дроге, цигара и ризичног понашање, она не да су само здравија него постижу и боље резултате у учењу. У фокусу ове Стратегије је основна школа која је обавезна за сву децу. Веома је важно да путем ове Стратегије укључимо и ону децу која се иначе не баве спортом такмичарски и немају такве афинитете те им дамо им прилику да се опробају у разним спортовима. Такође, веома је важно да се истакне да је бављење спортом фундаментално људско право и да на њега имају права сва деца".

На изради „Стратегије за развој школског спорта у АП Војводини“, годину дана су радили: Мариника Чобану, покрајинска секретарка за спорт и омладину, Александра Ристић, потсекретарка покрајинског секретаријата за спорт и омладину, Бранко Вујовић, самостални стручни сарадник за спорт за све и школски спорт у Покрајинском секретаријату за спорт и омладину, спортски инспектор, проф. др Вишња Ђорђић, ванредна професорка Факултета за физичко васпитање и спорт у Новом Саду, доц. др Јосип Лепеш, професор на Учитељском факултету у Суботици, Јасна Ђукић, председница Удружења педагога физичког васпитања Војводине, Михаил Дудаш, председник Савеза за школски спорт Војводине, др Небојша Коларов, председник Друштва спортских лекара Војводине, Сања Угрен, координаторка Савеза за школски спорт Србије – Јужни Банат, Мирослав Драгојловић, координатор Савеза за школски спорт Србије – Срем, Јован Вукчевић из Министартсва науке, просвете и технолишког развоја, Школска управа Нови Сад, Мариус Рошу из Покрајинског секретаријата за образовање, управу и националне заједнице , Снежана Вујановић из Покрајинског завода за спорт и медицину спорта , Томислав Бартолић, директор Средње економске школе, Кикинда, Гордана Бурумџија, директорка ОШ “Слободан Бајић Паја”, Сремска Митровица , Недељко Ђорђић, директор ОШ “Ђорђе Натошевић”, Нови Сад и Мирослав Стајић, новинар “Дневника”.


Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs