Проф. др Драгослав Петровић и проф. др Томислав Јовановић на заједнички радном састанку републичке и покрајинске просветне инспекције

Нови Сад , 02. октобар 2013.
-A A +AПроф. др Драгослав Петровић и проф. др Томислав Јовановић на заједнички радном састанку републичке и покрајинске просветне инспекције .

Нови Сад , 02. октобар 2013. .

У Центру за привредно-технолошки развој Војводине на Андревљу, министар просвете, науке и технолошког развој проф. др Томислав Јовановић и потпредседник Владе АП Војводине и покрајински секретар за науку и технолошки развој проф. др Драгослав Петровић поздравили су републичке и покрајинске просветне инспекторе на заједничком скупу, посвећеном актуелним питањима из рада просветне инспекције. Скуп је поздравио и потпредседник Владе АП Војводине и покрајински секретар за образовање, управу и националне заједнице мр Андор Дели.

Након тога, Петровић и Јовановић одржали су конференција за новинаре о актуелним видовима сарадње републичких и покрајинских органа у области високог образовања, науке и технолошког развоја. Проф. др Драгослав Петровић је рекао да је образовни систем и систем научних истраживања у овој држави јединствен систем, те да чврста сарадња између покрајинских и државних органа која је и до сада била присутна - неопходна, а све ради одржавања квалитета укупног рада, ефикасности и одговорности.

"Убеђен сам, на основу сарадње коју смо започели са министром Јовановићем, да ће она бити још чвршћа и ефикаснија, с обзиром да имамо низ заједничких задатака које морамо у кратком времену реализовати", рекао је Петровић. Један се односи на актуелне проблеме у високом образовању, као што су упис, обезбеђивања буџетских студената и попуњавање објеката студентског стандарда. Други се односи на нов циклус научних истраживања. Петровић је рекао да у таласу нових пројеката везаних за програм ЕУ "Хориозонт" који ће трајати до 2020. године, сви заједно треба да се концентришемо и да пројекти које сада имамо, буду иницијални да би смо на прави начин партиципирали у простору науке и научних истраживања Европске уније.

Покрајински секретар за науку и технолошки развој сматра да принципе Болоњске декларације треба чвршће да увежемо у праксу и покажемо све њихове предности, што тражи велику коодринацију између државе, просветних радника на свим нивоима, а и самих студената. Цитирајући речи министра Јовановића да се мора схватити, без обзира на кризу, да се инвестирање у образовање и науку не може се сматрати као потрошња, него као инвестирање тамо где се дају најбољи резултати, Петровић је навео пример Израела и Финске, које су издвајајући велика средства у овој области, данас гиганти у високој технологији, науци и образовању.
Петровић је истакао да се сарадња очекује и на конкретним пројектима. "Полазећи од заједничких критеријума које смо до сада имали у финансирању, потребно је да се хитно реализују два пројекта везана за нове инвестиције на територији Покрајине, користећи пре свега средства Европске инвестиционе банке. Ради се о другој фази Технолошког парка, који треба да обезбеди још 20.000 квадратних метара, и Институту за ветерину који смо пројектовали да буде национални институт, за чега већ постоји прелиминарна сагласност ЕУ", рекао је Петровић.

На крају, изразио је очекивање да ће иницијатива која је у Покрајини реализована добити од наредне године подршку да се оствари у целој земљи, а то је да уписна политика претрпи значајне корекције у односу на потребе тржишта које имамо. "Такав приступ значи промену у односу на један окоштали систем права да они који су до сада школовали поједине кадрове наставе са тиме, без обзира што постоје десетине хиљада оних који не требају. Наравно, ко хоће за своје паре, нека студира шта хоће, али буџетски студенти су у финкцији државе. Држава треба да каже шта јој треба и то да финансира", рекао је Петровић.

Проф. др Томислав Јовановић је потврдио да је разговор о трансформацији високог образовања у Србији започео са истомишљеницима, као што су Универзитет у Новом Саду и Покрајински секретаријат за науку и технолошки развој. "Ако смо прихватили Болоњски процес, онда га морамо и реализовати онако како је договорено. Морамо да применимо оно што смо потписали и што се показало као добро у развијеном свету. То је један од услова да уђемо у ред развијености, која се мери по степену образованих људи и по квалитету образовања. Морамо да поштујемо усвојене законске одредбе, да мењамо оне које су превазиђене, а да наставници, студенти и држава преузму заједничка права, обавезе и одговорност. То је јединствена целина која мора да изнедри квалитет", рекао је министар Јовановић.

Говорећи о процесу реакредитације факултета, министар Јовановић је рекао да треба јасно да се зна ко је акредитован, ко може да отвори истурена одељења. "И државни и приватни универзитети морају да уђу у трку за кандидатима, где побеђује квалитетнији, а не беневолентнији, или ко има више истурених одељења. Али, не смемо више да школујемо кадар за иностранство, него да школујемо кадар за нашу државу. И то можемо да урадимо заједнички", рекао је министар Јовановић.
Министар просвете проф.др Томислав Јовановић осврнуо се и на актуелне проблеме уписа студената и испитних рокова и рекао да су потребне измене закона. "У развијеном свету, студенти не уписују факултет, већ студијске програме на факултету. Тим уписом потписује уговор у коме се јасно дефинишу права и обавезе, с једне стране факултета, наставника и сарадника, а са друге стране студената. Неуспех студената на крају године се мери, или као неуспех наставника или као неуспех студената. Ако обе стране испуне уговорне обавезе, онда проблема око уписа неће бити", рекао је министар просвете Јовановић.

Иначе, скуп републичких и покрајинских просветних инспектора одржава се два дана, и на њему ће бити размотрене теме које се односе на актуелности у раду просветне инспекције, анализу нових законских решења у основном, средњем и високом образовању, обавезе установа у спровеђењу нових законских прописа, упутства за поступање просветних инспектора, као и на анализу надзора просветне инспекције високошколских установа.


Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs