Мирослав Васин о стању у туризму на Форуму стручне праксе и образовања у туризму Србије

Нови Сад , 05. октобар 2013.
-A A +AМирослав Васин о стању у туризму на Форуму стручне праксе и образовања у туризму Србије.

Нови Сад , 05. октобар 2013. .

На Форуму стручне праксе и образовања у туризму, који је организовао Новосадски сајам у сарадњи са Дунавским туристичким кластером ,,Истар21“, покрајински секретар за привреду, запошљавање и равноправност полова, Мирослав Васин, упознао је присутне са појединостима у сфери запошљавања у туризму, те о активним мерама запошљавања које дуги низ година спроводи Секретаријат путем јавних радова, стручних пракси, додатних обука и превалификације.

Дунавски туристички кластер ,,Истар 21“, у сарадњи са својим партнерима, покренуо је акцију истраживања потреба за новим знањима и вештинама неопходним у туризму данашњице у туристичкој индустрији Србије. Циљ овог истраживања је потреба да се изнађу смернице за образовне институције, институције запошљавања и туризма, у ком правцу би требало усмерити активности и програм како би диплому стекао што квалитетнији кадар који ће унапредити услуге које се нуде у овој грани привреде. Послодавци, туристички радници и будући радници у турзму позвани су да узму учешће у овом истраживању. Форум је био посвећен управо дефинисању основе за даљи рад на стварању могућности за усклађивање образовања са потребама тржишта рада, што је условљено праћењем трендова у туризму. На тај начин би се повећало запошљавање, подигао ниво квалитета услуга, а развијали би се и нови туристички производи.

Покрајински секретар за привреду Мирослав Васин, сложио се да је неоходно покренути промене у већ увреженом систему, али је ипак истакао већи значај чињенице да је потребно да из образовних установа излази више специјализованих кадрова.

"Туризам је специфична грана привреде која и са мањим улагањима може да да резултате, који с мере кроз пораст броја ноћења и посета страних и домаћих туриста. Данас су резултати у погледу запошљавања један парадокс, јер постоје различите методе за анализу података, услед чега су они често опречни и непрецизни. Влада АП Војводине има прецизне планове у погледу туризма како би се побољшали и унапредили резултати који су у претходним месецима били веома добри. Субвенције које Влада АПВ додељује су веома корисне, јер представљају један вид повољног кредита. Иако је мали круг оних који се могу запослити у туризму, ипак, постоје многи видови радног ангажовања, где млади креирањем туристичких садржаја и производа у свом окружењу могу пуно допрнети туризму заједнице. 2014. година би требало да буде година подизања свести о значају туризма“, рекао је Васин.


Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs