Васин: Потребно је израдити јединствену листу повреда на раду

Нови Сад , 07. октобар 2013.
-A A +AВасин: Потребно је израдити јединствену листу повреда на раду .

Нови Сад , 07. октобар 2013. .

Покрајински секретар за привреду, запошљавање и равноправност полова Мирослав Васин, отворио је једнодневни семинар под називом „Улога лекара у пријави повреде на раду - Израда јединствене листе повреда на раду у Републици Србији“. Организатори едукативног семинара, који је одржан у Конгресном центру Андревље, су Покрајински секретаријат за привреду, Mинистарство рада, запошљавања и социјалне политике - Управа за безбедност и здравље на раду, Министарство здравља и Друштво лекара Војводине Српског лекарског Друштва. Искуства у овој области са присутнима су поделили и Вера Божић-Трефалт, директорка Управе за безбедност и здравље на раду Београд, проф. др Петар Булат, са Медицинског факултета Универзитета у Београду и Јован Протић из Међународне организације рада.

Осврћући се на значај унапређења социјалног дијалога, запошљавања и социјалне сигурности, ресорни секретар Мирослав Васин је рекао да је овај семинар место где се стичу драгоцена знања и увид у нове технологије. ,,У моменту, када очекујемо значајне новине и процесе у погледу рада и запошљавања, важно је медицинску струку упознати и едуковати. Немамо јединствене системе анализа, већ прегршт различитих метода, а не постоји ни јединствена евиденција повреда на раду. Да бисте могли да предлажете мере превенције, морате имати увид у реално стање у појединим сферама. Важно је постојање и вођење јединствене евиденције повреда на раду – локалне и регионалне – како бисмо се што ефикасније бавили радним законодавством. Овај семинар је део целокупног процеса који је у току на пољу рада. Учешће лекара на данашњем семинару је битно за унапређење наведене области и напредак“, рекао је Васин.

Семинар је обележио увид у нови софтвер који ће омогућити бољу анализу, вођење евиденције повреда на раду и ефикасније проналажење превентивних мера. Проф. др Булат је навео да су основни проблеми у области повреда на раду неадекватна дефиниција повреде на раду и застарео начин регистрације. Чести су и проблеми који прате лекаре око попуњавања дела извештаја о повреди, као и проблеми приликом овере извештаја у надлежној филијали Републичког завода за здравствено осигурање.

Посебна препрека за правовремено вођење анализа и прикупљање података у вези са повредама на раду је чињеница да нема података о томе од 2005. године, те да се повреде на раду не пријављују. На семинару је наглашено да је потребно учинити постојеће и будуће прикупљене податке доступним релевантним институцијама и организацијама, како би се стекао увид о узроцима и изворима повреда и извршила правовремена превенција.

Нови концепт прикупљања података о повредама на раду је заснован првенствено на лекару, који представља стуб читавог система регистрације повреда. Иновиран је постојећи образац извештаја о повреди и ослања се на савремену веб технологију и интернет приступ и слање података. Овакав приступ предвиђа већу доступност евиденцији од стране надлежних органа, институција, а посебно инспекције рада.


Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs