Саопштење са седнице Владе АП Војводине

Нови Сад , 09. октобар 2013.
-A A +AСаопштење са седнице Владе АП Војводине.

Нови Сад , 09. октобар 2013. .

Влада АП Војводине је на данашњој седници, којом је председавао потпредседник Владе и покрајински секретар за науку и технолошки развој проф. др Драгослав Петровић, утврдила Програм раног откривања и лечења компликација шећерне болести на очима, који спада у један од посебних програма здравствене заштите који ће се, почев од 2013, па затим и у 2014. и 2015. године, реализовати у Војводини.

У Војводини од дијабетеса болује око 250.000 људи и зато је важно рано откривање и правовремени третман дијабетичних компликација, међу којима су веома честе компликације са видом и очима, које могу да доведу до слепила.

Програм предвиђа да се у оквиру Клинике за офталмологију Клиничког центра Војводине набави ласерска опрема, која омогућава да се у одређеној фази болести реше проблеми тзв. дијабетичке ретинопатије. У овој, првој фази програма, одржаће се и едукација лекара у општим болницама. У другој фази биће извршен скрининг ризичне популације. Планирано је да скринингом буде обухваћено око 1500 оболелих од шећерне болести. Код пацијената код којих буду установљене промене, биће урађен ласерски хируршки третман. Програм ће обухватити оболеле са шећерном болешћу пет година након откривања и започете антидијабетесне терапије. Пацијенти ће бити позивани на организоване ванредне контролне офталмолошке прегледе. Укупан износ средстава потребан за реализацију овог програма износи 15.010.000 динара.

Покрајинска Влада прихватила је измене финансијског плана Покрајинског секретаријата за здравство, социјалну политику и демографију, којим се, прерасподелом средстава, обезбеђује 18.500.000 динара за набавку апарата за ДНК анализе за потребе Инстутута за судску медицину. Наиме, ДНК лабораторија Института за судску медицину Клиничког центра Војводине једина је установа у Војводини која изводи анализе очинства и других спoрних сродничких односа, хумане форензичке идентификације и форензичке анализе на захтеве судова.

Влада Војводине донела је Одлуку о условима, начину и критеријумима за доделу средстава Покрајинског секретаријата за финансије за учешће у суфинансирању пројеката Покрајине Војводине који се финансирају из фондова Европске уније у 2013. години. Средства за ове намене обезбеђена су у буџету АП Војводине и износе 177,8 милиона динара. Додељују се, путем јавног конкурса, као бесповратна, искључиво за пројекте из фондова ЕУ, за које је закључен уговор са Европском комисијом и којима се финансира делатност од општег, односно јавног интереса. Јавни конкурс расписује Покрајински секретаријат за финансије, а право на доделу средстава имају јавна предузећа и организације са седиштем у Војводини који нису индиректни корисници буџета Републике Србије и буџета локалне власти и то за пројекте којима се финансира делатност од општег интереса; јединице локалне самоуправе са територије АП Војводине и индиректни корисници буџета јединица локалне самоуправе, као и индиректни корисници буџета Републике Србије чије је седиште на територији АП Војводине и остали корисници – над којима Република Србија, односно локална власт има директну или индиректну контролу над више од 50 одсто капитала или више од 50 одсто гласова у управном одбору, друга правна лица у којима јавна средства чине више од 50 одсто укупних прихода остварених у претходној пословној години, као и јавне агенције и организације на које се примењују прописи о јавним агенцијама, са седиштем у Војводини за пројекте којима се финансира делатност од општег, односно јавног интереса.


Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs