Потпредседник Владе Војводине проф. др Драгослав Петровић отворио «Тесла фест»

Нови Сад , 12. октобар 2013.
-A A +AПотпредседник Владе Војводине проф. др Драгослав Петровић отворио «Тесла фест».

Нови Сад , 12. октобар 2013. .

У Новом Саду отворен је „Тесла фест 2013“, традиционални фестивал иновација, знања и стваралаштва, који је, под покровитељством Владе Војводине, организовао Савез проналазача Војводине. У склопу укупне подршке коју пружа развоју науке, истраживањима, новим идејама и технологијама, Влада Војводине је подржала и овогодишњи „Тесла фест“.

„Укупан цивилизацијски развитак директно је везан за истраживања и иновације, наш савремени живот не може се раздвојити од оног што су велики умови кроз историју пружили. Зато смо у обавези да и данас томе доприносимо“, рекао је потпредседник Владе Војводине и покрајински секретар за науку и технолошки развој проф. др Драгослав Петровић отварајући «Тесла фест» у оквиру кога се неће само омогућити демонстрација открића и нових идеја, већ ће се одржати међинародна конференција о иновацијама под покровитељством Светске организације за интелектуалну својину.

Према речима проф. Петровића, прошла година је у овој области била успешна. «Чак пет индустријских постројења високе технологије смо пустили у производњу, са преко 520 радника, у које смо инвестирали 120 милиона. Чак 54 патента су истраживачи из Војводине пријавили нашој националној служби, и још 14 тзв. малих патената. Четири велика пројекта се реализују, уз финансијску подршку републичког Фонда за иновације. Факултет техничких наука добио је посебну награду Секретаријата ЕУ за традиционално такмичење везано за иновације, на коме је учествовало више од 80 истакнутих стручних тимова. Природно-математички факултет поставио је 25 мерних станица за мерење водостања и нивоа подземних вода, што је од посебног значаја за наше подручје», навео је Петровић.

''Тесла фест'' се одржава у Новом Саду већ 27 година и израстао је у значајан привредни, научни и културни догађај у земљи и региону који афирмише иновације, проналазаштво и интелектуалну својину као важан фактор економског и технолошког развоја и доприноси бржој реализацији проналазака и успостављању конкретних пословних аранжмана. Ове године више од 100 учесника из девет земаља изложило је 356 проналазака, иновација, нових производа и пројеката. Најуспешнији учесници, по оцени међународног жирија добијају плакете и Гран при ''Тесла фест''. ''Тесла фест'' траје од 12. до 15. октобра 2013. године и обухвата, осим изложбе проналазака, индустријског дизајна, жигова и ознака географског порекла и робних марки, и међународну конференцију о иновацијама, као и међународно такмичење техничког стваралаштва младих.


Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs