Изложба стваралаштва војвођанских сеоских жена у холу Владе Војводине

Нови Сад , 15. октобар 2013.
-A A +AИзложба стваралаштва војвођанских сеоских жена у холу Владе Војводине.

Нови Сад , 15. октобар 2013. .

Завод за равноправност полова Војводине и Покрајински секретаријат за привреду, запошљавање и равноправност полова, поводом обележавања Међународног дана сеоских жена, организовали су ретроспективну изложбу стваралаштва сеоских жена у Војводини. До сада је својим програмским мерама Покрајински секретаријат за привреду, запошљавање и равноправност полова издвојио значајна средства како би се оснажио економски положај жена на селу, што им је омогућило да њихове идеје, капацитети и оригиналност угледају светлост дана. Данашња изложба представља место сусрета и окупљања свих организатора и организаторки сајмова стваралаштва сеоских жена и подсећање на петогодишњи рад.

Покрајински секретар за привреду Мирослав Васин и директорка Завода Весна Шијачки обратили су се учесницима ове свечаности. Мирослав Васин је истакао да је једна од водећих активности Владе АП Војводине и Покрајинског секретаријата за привреду, запошљавање и равноправност полова подршка економском развоју жена на селу у Војводини, те да су оне значајне карике у ланцу правих војвођанских вредности.

"Данашња изложба је начин да обележимо међународни дан сеоских жена, да представимо резултате на пољу родне равноправности, достигнућа и садржај сајмова женског стваралаштва. Наставићемо да пружамо подршку оснаживању улоге сеоских жена у развоју њихових заједница. Секретаријат је до сада разним програмским активностима помогао удружењима, непосредно учествовао у увођењу њихове чланице у нови свет органске производње и свет савремених технологија. Еманципација и економско оснаживање жена на селу остаје једна од главних делатности Секретаријата", рекао је Васин.

Директорка Завода Весна Шијачки је навела да су сајмови женског сеоског стваралаштва веома значајни, јер је до сада невидљива и неопозната сеоска жена постала феномен презентујући своје квалитете, таленат и визију. Такође, ове године је предвиђена реализација ИПА пројекта из програма прекограничне сарадње Србије и Мађарске под називом ,,Пословно повезивање жена које живе у руралним подручјима“, чији је носилац Гаранцијски фонд АП Војводине, а партнери Завод за равноправност полова и Савез удружења незапослених особа Бач-Кишкун жупаније. Укупна вредност пројекта је 81.035 евра, а ово је први пројекат одобрен од стране ИПА фонда из области родне равноправности посвећен сеоским женама.

Данашњој свечаности присуствовали су и директор Гаранцијског фонда Горан Васић, Марија Гајицки из удружења ,,Војвођанка – регионална иницијативе“, као и представници градова и општина у којима су претходних година одржани сајмови стваралаштва. Свечаност је била у знаку Савке Суботић – великог борца за женска права, која је осмислила концепт економског оснаживања жена на селу, чији је рад препознат од стране европске културне јавности.


Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs