Др Бојан Пајтић отворио нову фабрику "Фламат" у Белој Цркви

Бела Црква , 18. октобар 2013.
-A A +AДр Бојан Пајтић отворио нову фабрику "Фламат" у Белој Цркви.

Бела Црква , 18. октобар 2013. .

Председник Владе АП Војводине др Бојан Пајтић отворио је, у Белој Цркви, нову фабрику за производњу керозинских коцки потпаљивача "Фламат". На свечаном отварању фабрике, запосленима и гостима обратили су се директор новог погона Иван Стефановић, власници немачког «Фламата» Маргарет и Александер Хеслер, председник општине Бела Црква Станко Петровић и потпредседник Владе АПВ и покрајински секретар за науку и технолошки развој проф. др Драгослав Петровић.

„Фламат" је немачко– српска фабрика коју су основале немачка компанија „Carl Warrlich GmbH“ и домаћа компанија „Energotrade“. У погону фабрике инсталирана је најсавременија аутоматизована линија за производњу и паковање потпаљивача ватре, без конкуренције у овом делу Европе и то са потпуном еколошком заштитом. Фабрика је 90 одсто извозно оријентисана и има гарантовани пласман за почетак рада, јер преузима постојеће регионалне купце и тржишта од сестринске фирме у Немачкој.

Висина ове гринфилд инвестиције је око 1,5 милиона евра. Влада Војводине је, преко Покрајинског секретаријата за науку и технолошки развој, одобрила суфинансирање пројекта у износу од 20 милиона динара, а инвеститор је од самог почетка имао и стручну подршку ВИП Фонда. Тим поводом, председник Владе Војводине др Бојан Пајтић је рекао да је сарадња општине, Фонда за подршку инвестиција у Војводини, Владе Војводине и Покрајинског секретаријата за науку и технолошки развој – добитна комбинација, која показује да Бела Црква има перспективу.

«Ова фабрика није значајна само за људе који ће овде бити запослени, већ и за целу општину, због тога што је «Фламат» европски бренд у овој области. Први погон који се после три деценије отвара у Белој Цркви снажан је сигнал и другим инвеститорима да су Јужни Банат, Војводина и Србија погодно тло за улагање у производњу», изјавио је Пајтић и нагласио да је њена посебна вредност у томе што је безмало цела производња намењена страним тржиштима, јер, «само извозно оријентисана производња може нашу привреду да изведе на «зелену грану». Пајтић је навео и податак да је «Фламат» 108. погон који је у Војводини отворен у последњих пет година преко Програма нових технологија Владе Војводине. У тим погонима посао је обезбеђен за 25.507 људи.

Потпредседник Владе АПВ и покрајински секретар за науку и технолошки развој проф. др Драгослав Петровић, осврнувши се на значај отварања малих и средњих предузећа са технологијом која је по стандардима ЕУ, изјавио је да је подручје Јужног Баната, са својим недовољно развијеним општинама, било међу приоритетима у програмима Владе Војводине. «Нови погон је најновија од три инвестиције у општини Бела Црква, у које је покрајинска Влада уложила 42 милиона динара и обезбедила 343 нова радна места. Од 40-ак нових инвестиција намењених Банату, скоро половина – 18 – усмерено је у Јужни Банат, с обзиром на потребу бржег развоја овог подручја», рекао је проф. др Петровић и најавио да је Влада Војводине за ову годину обезбедила 12 нових инвестиционих програма који треба да побољшају наше привредне капацитете и подстакну веће запошљавање.

Број директно запослених у «Фламату» у првој години је 20 радника, још 70 радника ангажовано је кроз разне видове кооперације, а петогодишњим планом се предвиђа пораст годишњег пласмана на шест милиона евра, повећање броја запослених, као и перспектива ширења инвестиције на нове технологије и асортимане, потврдили су у власници Маргарет и Александер Хеслер и директор Иван Стефановић.


Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs