Мр Андор Дели отворио изложбу “Румунске православне цркве из српског дела Баната”

Нови Сад , 22. октобар 2013.
-A A +AМр Андор Дели отворио изложбу “Румунске православне цркве из српског дела Баната”.

Нови Сад , 22. октобар 2013. .

Потпредседник Владе Војводине и покрајински секретар за образовање, управу и националне заједнице мр Андор Дели јуче је отворио изложбу документарних фотографија “Румунске цркве из српског дела Баната”, која се одржава административној палати Савета Жупаније Тимиш, у Темишвару (Румунија).

„Поносни смо на то да је Војводина кућа 26 признатих националних заједница и да је због те чињенице она јединствена регија у Европи", рекао је на отварању Дели. "Свака од тих заједница је, на свој начин и својом специфичном микрокултуром, обогатила простор у коме сви заједно живимо. Задатак је покрајинске Владе, али и свих нас, да такву заједничку културу и наслеђе чувамо за оне који ће овде живети после нас.”
Андор Дели је рекао да изложене фотографије нису само документ о културном наслеђу Румуна са простора српског дела Баната, већ и саме по себи представљају део тог наслеђа, оне су и део културног наслеђа Војводине и Србије, али и део румунске културе уопште.

Изложба је део капиталног пројекта Завода за културу војвођанских Румуна “Културно наслеђе Румуна из Војводине”, која се реализује у сарадњи са Саветом Жупаније Тимиш из Темишвара и под покровитељством Владе Војводине.

Присутним гостима и посетиоцима изложбе обратили су се и господин Јонел Добра, потпредседник Савета Жупаније Тимиш, Захариа Переш, саветник за културу Банатске Митрополије у Темишвару и Тодор Дору Урсу, директор Завода за културу војвођанских Румуна.


Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs