Саопштење са седнице Владе Војводине

Нови Сад , 23. октобар 2013.
-A A +AСаопштење са седнице Владе Војводине.

Нови Сад , 23. октобар 2013. .

Влада Војводине, на седници којом је председавао потпредседник Владе и покрајински секретар за науку и технолошки развој проф. др Драгослав Петровић, прихватила је предлог решења о утврђивању Програма унапређење лечења стерилитета биомедицински потпомогнутим оплођењем и преимплантационом генетском дијагностиком у Војводини. Реч је о програму који је јединствен у Србији и региону, и који подразумева да се побољшањем услова лечења вантелесном оплодњом омогући да се на нивоу ембриона дијагностикују аномалије, које ће указати на то да ли је ембрион нездрав. Програм ће спроводити Клиника за гинекологију и Институт за здравствену заштиту мајке и детета КЦВ. За реализацију програма из покрајинског буџета издвојено је укупно 18 милиона динара.

Чланови Владе Војводине прихватили и предлог решења о утврђивању Програма раног откривања туберкулозе у Војводини. Циљ програма је рано откривање активних, заразних туберкулозних болесника у окрузима са највећом стопом обољења у Војводини (Јужнобанатски, Западнобачки и Сремски округ) и правовремени третман оболелих од туберкулозе. За реализацију програма Влада Војводине је издвојила 5,2 милиона динара, а флуорографисање становника радиће Институт за плућне болести Војводине.

Иначе, пројекат флуорографисања становништва у Војводини, у циљу раног откривања туберкулозе и других плућних болести, реализује се од 2002. Годишње је до сада флуорографисано између 110.000 и 160.000 лица. Одзив на флуорографисање жена (53,6 одсто) и мушкараца ( 46,4 одсто) био је уједначен.

Чланови Владе прихватили су данас и Извештај о извршењу Покрајинске скупштинске одлуке о буџету АП Војводине за 2013. годину у периоду од јануара до септембра, који ће бити упућен на разматрање Скупштини Војводине.

На данашњој седници, из текуће буџетске резерве Институту за здравстену заштиту деце и омладине Војводине усмерено је 5.500.000,00 динара суфинансирање трошкова набавке дигиталног РТГ апарата, док је Општој болници „Ђорђе Јоановић“ из Зрењанина усмерено 1.268.000,00 динара за суфинансирање радова на објекту Посткоронарне кардиологије. Такође, Студентском дому „Михајло Предић Др Миша“ из Зрењанина усмерно је 5.000.000,00 динара за суфинансирање трошкова набавке и инсталирања опреме за грејање.


Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs