У Влади Војводине обележен јубилеј Покрајинског завода за спорт и медицину спорта

Нови Сад , 30. октобар 2013.
-A A +AУ Влади Војводине обележен јубилеј Покрајинског завода за спорт и медицину спорта.

Нови Сад , 30. октобар 2013. .

У Влади Војводине вечерас је обележен јубилиј Покрајинског завода за спорт и медицину спорта - 60 година рада и успешног трајања. Завод је почео са радом 1953. године, када је Савез спортова Војводине донео одлуку о оснивању Спортског института Војводине. Данас је то реномирана научно-стручна установа у области спорта, која је била лауреат Мајске награде - највећег признања Спортског савеза Србије.
Свечаности су присуствовали председник Владе Војводине др Бојан Пајтић, покрајински секретар за спорт и омладину Мариника Тепић, представници Скупштине Војводине, Министарства омладине и спорта Србије, Завода за спорт и медицину спорта Србије, Спортског савеза Србије, Олимпијског комитета Србије и други гости.
Честитајући свим запосленима у Заводу као и људима који су га водили у претходном периоду, председник Владе Војводине др Бојан Пајтић је рекао да у друштву у коме култ здравог живљења баш и није нарочито изражен, чињеница да институција као што је Завод за спорт и медицину спорта већ шест деценија постоји и развија се, говори о томе колико је енергије и прегнућа било потребно до сада уложити.
Пајтић је истакао да су високи стандарди који су постављени и остварени у раду Завода итекако оправдани. "Као регија, ми смо, на жалост, у позицији да имамо све више оболелих од кардиоваскуларних болести, од дијабетеса, гојазност код деце је све израженија. Као друштво све смо старији. Најизраженији спорт јесте, на жалост, гледање у екран. Генерацијска разлика огледа се у томе да ли је у питању ТВ-екран, компјутерски или екран мобилног телефона," рекао је Пајтић и поручио да ће покрајинска Влада и даље блиско сарађивати са Заводом за спорт и улагати у то да млади људи израсту у здраве и способне људе.

Завод за спорт и медицину спорта делује на развој стручног рада у области спорта, обухвата праћење стања физичких способности деце, омладине и одраслих, контролу тренираности врхунских спортиста и стручно саветодавну помоћ врхунским спортистима и кадровима у спорту. Како се чуло на свечаности, кроз Завод је "прошло" више од 12.000 тренера, од којих су многи постигли и међународну каријеру.
Директор Завода др Ненад Сударов је рекао да су, захваљујући Влади Војводине, обезбеђена неопходна средства за адаптацију и проширење радног простора Завода, као и за опремање нове лабораторије за биохемијска испитивања и анализе. Од ове године поново ће заживети спортска олимпијада средњошколаца у Војводини, а уз помоћ Владе Војводине планира се обнова објеката Завода на Летенки, где би требало да се изгради спортско-рекреативни комплекс, чиме би се реализовала давно зачета идеја и о националном тренинг центру за припрему врхунских спортиста.
Честитајући јубилеј, покрајински секретар за спорт и омладину Мариника Тепић је нагласила да је АП Војводина била пионир у дефинисању многих системских решења у области спорта, почев од оснивања Покрајинског секретаријата за спорт и омладину, преко израде првих стратегија развоја, првих категоризација, системских критеријуми за финансирање спортских савеза, па до награђивања спортиста и њихових тренера. "У том контексту", рекла је Мариника Тепић, "и Покрајински завод за спорт и медицину спорта увек је био дом за све спортисте, тренере и спортске раднике, био је спона између теорије и праксе и научно-истраживачког рада и, у том смислу, подршка Влади Војводине".


Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs