Саопштење са седнице Владе Војводине

Нови Сад , 06. новембар 2013.
-A A +AСаопштење са седнице Владе Војводине.

Нови Сад , 06. новембар 2013. .

Аутономна Покрајина Војводина је у 2012. години остварила раст бруто домаћег производа (БДП) од 7,9 одсто, док је на нивоу Републике Србије тај раст остварен у просеку од 5,5 одсто. Према подацима Републичког завода за статистику о разврставању региона по оствареном БДП-у, који су објављени 31. октобра, Војводина је са остварених 483.000 динара БДП-а по становнику, за 3 одсто изнад републичког просека, што је сврстава у развијене регионе, а не у недовољно развијене, како је то наведено у Уредби о јединственој листи развијености региона и јединица локалне самоуправе за 2013. Ови подаци изнети су на седници Владе АП Војводине, на којој је прихваћена Информација о оствареном бруто домаћем производу у 2012. години.

На седници, којом је председавао потпредседник Владе Војводине и покрајински секретар за науку и технолошки развој проф. др Драгослав Петровић, истакнуто је да је учешће Војводине у вредности националног БДП-а 27,4 одсто, Београдског региона 39,6 одсто, региона Шумадије и Западне Србије 19 одсто, а региона Јужне и Источне Србије 14 одсто. На основу података из 2012, констатовано је да су само Београдски регион и АП Војводина изнад просека Републике Србије, док су региони Шумадија, Западна, Јужна и Источна Србија испод тог просека.

На седници је указано и на грешку која је направљена приликом писања Уредбе о јединственој листи развијености региона и јединица локалне самоуправе за 2013, јер је Војводина неправилно разврстана у недовољно развијене регионе.

Влада Војводине, одлучила је на данашњој седници да годишња признања у области равноправности полова за 2012. годину припадну др Марини Благојевић Хјусон из Врдника и Универзитету у Новом Саду - АЦИМСИ Центру за родне студије.

Др Марина Благојевић Хјусон, социолошкиња и научна саветница у Институту за криминолошка и социолошка истраживања у Београду, иницијаторка је истраживања и зачетница читавог низа активности везаних за промоцију жена у руралном развоју, у Војводини и у региону. Истраживачки рад о положају сеоских жена у Војводини произвео је низ посебних мера и програма покрајинских институција. Центар за родне студије основан је 18. јула 2003, на предлог Удружења грађана “Женске студије и истраживања”, а уз подршку тадашњег Покрајинског секретаријата за рад, запошљавање и равноправност полова. Центар делује у оквиру Асоцијације центара за интердисциплинарне и мултидисциплинарне студије и истраживања-АЦИМСИ Универзитета у Новом Саду. То је интердисциплинарни постдипломски програм чији је циљ стварање академске елите за теоријско промишљање о родним питањима повезаним са другим компонентама идентитета (као што су етнички, национални, верски, сексуални и други). То је, за сада, једини академски програм у Србији на основу којег се стиче звање мастер и доктор родних студија, а на основу акредитованог мастер и докторског програма.

На седници је из буџетске резерве усмерено милион динара Центру „Живети усправно“ из Новог Сада за суфинансирање активности, док je Фондацији „Плави Дунав“ из Бачке Тополе усмерено 100 хиљада динара за финансирање дела трошкова око обележавања Међународног дана толеранције.


Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs