Председник Пастор примио амбасадорку Чешке Хану Хубачкову

Нови Сад , 12. новембар 2013.
-A A +AПредседник Пастор примио амбасадорку Чешке Хану Хубачкову.

Нови Сад , 12. новембар 2013. .

Председник Скупштине АП Војводине Иштван Пастор разговарао је данас са амбасадорком Чешке Републике у Србији Ханом Хубачковом, која борави у опроштајној посети Војводини јер након пет година завршава свој амбасадорски мандат у нашој земљи.

Председник Пастор и амбасадорка Хубачкова оценили су да је сарадња Војводине и чешких региона добра и заснована на међусобном уважавању и традиционалном пријатељству, али и да постоји значајан простор за њено продубљивање, пре свега у сфери привредног партнерства, предузетништва и инвестиција. Они су као посебно важну истакли сарадњу АП Војводине и Оломоуцког региона, у оквиру које се након потписаног споразума о сарадњи, она развила и кроз пројектне програме и сарадњу градова две регије.

„Основни смисао сваке регионалне сарадње, поред културних и парламентарних садржаја, јесте да се она попуни динамичним активностима и механизмима који ће на директан начин повезати привреднике, инвеститоре и саме грађане две регије“, рекао је Пастор и истакао да значајну улогу у овом повезивању могу да одиграју представници чешке националне заједнице који живе у Војводини.

Амбасадорка Хубачкова истакла је да у Војводини живи близу две хиљаде припадника чешке националне заједнице, те да су они веома задовољни сарадњом са републичким и покрајинским институцијама. Она је посебно истакла важност рада националних савета националних заједница који су, према њеним речима, снажно допринели да се права припадника националних заједница институционално уреди и самим тим унапреде и развију.

Председник Пастор и амбасадорка Хубачкова разговарали су и о значају неговања матерњег језика као кључног за очување идентитета националних заједница, као и очувања до сада законски стечених мањинских права.


Извор: Скупштина АП Војводине

Ознаке:

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs