У Грацу премијерно реализован 4. међународни Фестивал памети

Нови Сад , 13. новембар 2013.
-A A +AУ Грацу премијерно реализован 4. међународни Фестивал памети.

Нови Сад , 13. новембар 2013. .

Мр Андор Дели, потпредседник Владе АП Војводине и покрајински секретар за образовање, управу и националне заједнице и магистар Reinhard Schmierdorfer, директор средње школе BHAK (Bundeshandelsakademie), означили су почетак 4. међународног Фестивала памети у Покрајини Штајерска (Аустрија) у Грацу, који обухвата ученике средњих школа из десет европских региона, под слоганом „Пробуди своју креативност – размишљај иновативно.“

Андор Дели је истакао да Фестивал памети има за циљ да подстакне процесе креативног размишљања и иновативности ученика у школама, са циљем да се размишљање измести из класичних шаблона „научи, запамти и понови“ у стваралаштво без ограничења, са генерисањем свежих идеја корисних за друштво и целини.

Андор Дели је позвао професоре и ученике из Покрајине Штајерске да дођу на финале Фестивала у Нови Сад наредне године, те пожелео успех да што више ученика из ове регије уђе у финале.

Ученици су показали фантастичну креативност и надахнутост слагалицом Дорис, те својим оригиналним идејама направили више од стотину креација са којима ће покушати да освоје симпатије међународног жирија и уђу у финале које ће се одржати јуна 2014. године у Скупштини АП Војводине у Новом Саду.

Посебан куриозитет ове креативне радионице је било размишљање на тему: шта саветовати градоначелнику Граца, Siegfried Naglu - како да направи догађај који ће привући хиљаде туриста из целе Европе у Грац, како то успева град Минхен са Октобер-фестом. Најбоље идеје ученика биће предате градоначелнику као допринос у развоју града.

Делегација Владе АП Војводине, у којој су поред мр Андора Делија били и Мато Грозница, подсекретар Покрајинског секретаријата за образовање, управу и националне заједнице и мр Здравко Живковић, секретар Одбора за буџет, посетила је Школску управу Покрајине Штајерске, где су господин Kurt Wiesinger и Tina Lechner представили систем функционисања образовног система у Аустрији. На састанку су размењена искуства на подручју образовања на језицима националних мањима, двојезичне (билингвалне) наставе, међурегионалне сарадње у области образовања и сарадње на размени ученика средњих школа из Покрајине Штајерска и АП Војводине.


Извор: Покрајински секретаријат за образовање, управу и националне заједнице

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs