Председник Пастор са делегацијом Регионалне скупштине Фриули-Венеција-Ђулија

Нови Сад , 14. новембар 2013.
-A A +AПредседник Пастор са делегацијом Регионалне скупштине Фриули-Венеција-Ђулија.

Нови Сад , 14. новембар 2013. .

Председник Скупштине АП Војводине Иштван Пастор разговарао је данас са председником Регионалне скупштине Фриули-Венеција-Ђулија Франком Јакопом и сарадњицима о даљим корацима у сарадњи која је формално успостављена пре десет година.

Председници Пастор и Јакоп сложили су се да међурегионална сарадња има веома велики значај за развој регија и размену искустава, а да регионализација представља ојачање територијалних капацитета и представља допринос политици кохезије на којој почива и Европска унија.

„Војводина се налази у једној специфичној позицији јер је окружена земљама Европске уније и то даје огромну шансу за успостављање прекограничне сарадње. Нама је значајно што је Србија направила искорак у процесу европских интеграција, с обзиром на то да следеће године очекујемо почетак преговора о придруживању, те се надамо и јачој сарадњи са регијама у окружењу по питању пројеката у наредном буџетском периоду ЕУ“, истакао је Пастор.

Он је позвао представнике Фриули-Венцеција-Ђулија да ускоро поново посете покрајински парламент, те да се том приликом одржи званична седница Скупштине АПВ, на којој би гости представили статус и овлашћења њиховог региона, као и функционисање у пракси, како би се показала решења једне развијене земље као што је Италија.

Председник Јакоп прихватио је позив председника Пастора и истакао да је администрација Фриули-Венеција-Ђулије спремна да стави на располагање сва своја искуства и знања која имају по питању улоге регионалних скупштина у процесу европских интеграција, како би се Скупштина АП Војводине што боље припремила за предстојећи период.

Делегација, којој се придружио и прочелник за међународну сарадњу и европске послове Истарске жупаније Ориано Оточан, борави у Новом Саду поводом Уговора о сарадњи Универзитета у Новом Саду и Универзитета из Удина, који је потписан данас у Ректорату Новосадског универзитета.


Извор: Кабинет председника Скупштине АП Војводине


Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs