Мирослав Васин: Туризам заслужује озбиљно место у економском развоју земље

Нови Сад , 15. новембар 2013.
-A A +AМирослав Васин: Туризам заслужује озбиљно место у економском развоју земље.

Нови Сад , 15. новембар 2013. .

„Туризам је веома значајна привредна грана и заслужује много озбиљније место у економском развоју Србије од оног које тренутно има“, истакнуто је на отварању националне конференције на којој су представљени досадашњи резултати међународног пројекта „SY_CULTour" - "Синергија културе и туризма: коришћење културних потенцијала у мање развијеним срединама".

Међународни пројекат „Синергија културе и туризма: коришћење културних потенцијала у мање развијеним срединама", реализује се у оквиру другог позива Програма за Југоисточну Европу. Домаћи партнери на пројекту су Природно-математички факултет у Новом Саду и Привредна комора Војводине, а пројекат се реализује у сарадњи са партнерским организацијама из Словеније, Грчке, Бугарске, Италије и Мађарске.

Пројектом су обухваћене општине Сомбор и Апатин, а циљ је да се помогне у синергији између јавног и приватног партнерства у проналажењу начина на који ће културна понуда бити доступна и туристима. Као финални циљ пројекта истакнута је промоција мултикултуралности кроз туристичке производе културног туризма западне Бачке и културних вредности у својству туристичког развоја.

Учеснике конференције поздравио је покрајински секретар за привреду, запошљавање и равноправност полова Мирослав Васин који је нагласио да је туризам једна од ретких привредних грана која, и у овим тешким економским условима, остварују добре резултате.

„У Војводини је у првих осам месеци ове године повећан број домаћих туриста и ноћења за 21 одсто, док је број страних туриста повећан за 24 одсто“, навео је секретар Васин додавши да су ти подаци добар показатељ да треба улагати у развој туризма, те да ту област треба стратешки осмислити.

„Ми смо у Војводини конципирали стратегију развоја туризма водећи се идејом да треба да искористимо ресурсе који су нам на располагању, а то су културни, гастрономски и ловни туризам, наши салаши, Фрушка гора и њена богатства и друго“, казао је Мирослав Васин истакавши да су пројекти попут „SY_CULTour" значајни, јер истичу карактеристике неких општина у Војводини. Тај пројекат значајан је и због тога што кроз примере добре праксе можемо да прикажемо лепоту различитости која карактерише нашу покрајину, навео је Васин.


Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs