Мирослав Васин: Туризам заслужује озбиљно место у економском развоју земље

Нови Сад , 15. новембар 2013.
-A A +AМирослав Васин: Туризам заслужује озбиљно место у економском развоју земље.

Нови Сад , 15. новембар 2013. .

„Туризам је веома значајна привредна грана и заслужује много озбиљније место у економском развоју Србије од оног које тренутно има“, истакнуто је на отварању националне конференције на којој су представљени досадашњи резултати међународног пројекта „SY_CULTour" - "Синергија културе и туризма: коришћење културних потенцијала у мање развијеним срединама".

Међународни пројекат „Синергија културе и туризма: коришћење културних потенцијала у мање развијеним срединама", реализује се у оквиру другог позива Програма за Југоисточну Европу. Домаћи партнери на пројекту су Природно-математички факултет у Новом Саду и Привредна комора Војводине, а пројекат се реализује у сарадњи са партнерским организацијама из Словеније, Грчке, Бугарске, Италије и Мађарске.

Пројектом су обухваћене општине Сомбор и Апатин, а циљ је да се помогне у синергији између јавног и приватног партнерства у проналажењу начина на који ће културна понуда бити доступна и туристима. Као финални циљ пројекта истакнута је промоција мултикултуралности кроз туристичке производе културног туризма западне Бачке и културних вредности у својству туристичког развоја.

Учеснике конференције поздравио је покрајински секретар за привреду, запошљавање и равноправност полова Мирослав Васин који је нагласио да је туризам једна од ретких привредних грана која, и у овим тешким економским условима, остварују добре резултате.

„У Војводини је у првих осам месеци ове године повећан број домаћих туриста и ноћења за 21 одсто, док је број страних туриста повећан за 24 одсто“, навео је секретар Васин додавши да су ти подаци добар показатељ да треба улагати у развој туризма, те да ту област треба стратешки осмислити.

„Ми смо у Војводини конципирали стратегију развоја туризма водећи се идејом да треба да искористимо ресурсе који су нам на располагању, а то су културни, гастрономски и ловни туризам, наши салаши, Фрушка гора и њена богатства и друго“, казао је Мирослав Васин истакавши да су пројекти попут „SY_CULTour" значајни, јер истичу карактеристике неких општина у Војводини. Тај пројекат значајан је и због тога што кроз примере добре праксе можемо да прикажемо лепоту различитости која карактерише нашу покрајину, навео је Васин.


Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs