Са програмима обуке у Едукативном центру лакше до запослења

Нови Сад , 15. новембар 2013.
-A A +AСа програмима обуке у Едукативном центру лакше до запослења.

Нови Сад , 15. новембар 2013. .

"С обзиром да нам предстоји период израде акционих планова за запошљавање за наредну годину, право је време да се договоримо да локалне самоуправе у Војводини један део средстава за запошљавање, усмере и на програме обукe незапослених лица, ради стицања знања и вештина које ће им помоћи да лакше дођу до посла", изјавио је покрајински секретар за привреду, запошљавање и равноправност полова Мирослав Васин на састанку са председницима општина са територије Војводине.
Састанак са председницима општина одржан је у Едукативном центру у Новом Саду и, како је рекао Васин, означава почетак кампање популаризације овог Центра, јединог таквог у Србији, устројеног по моделу истоврсних центара у Европској унији. У развијеним земљама, људи који су на евиденцији незапослених, то време користе тако што иду на обуке за стицање квалификација за којима постоји потреба на тржишту рада. Едукативни центар у Новом Саду има одличне програме за многа занимања и вештине, опрему и смештајне капацитете, као и могућност школовања образовних профила за потребе послодаваца и са његовим потенцијалима су имали прилике данас да се упознају представници војвођанских општина.
Према речима директора Едукативног центра Будислава Медурића, овај Центар је установа која се бави образовањем одраслих, жртвама транзиције и свих оних људи на евиденцији служби за запошљавање, који са својим занимањима не могу да нађу запослење. "Ове године смо се добро организовали да типизирамо и стандардизујемо програме и да се повежемо са институцијама које су неопходне да целовитост учења буде нешто што је трајно. Данашњи састанак представља покушај да локалним самоуправама у Војводини поближе појаснимо нашу улогу и да их усмеримо да део буџета који је предвиђен за активну политику запошљавања буде усмерен у едукације. Едукативни центар је простор намењен и свим локалним самоуправама да своје незапослене финансирају да дођу до неке обуке, преквалификације и преквалификације", рекао је Медурић.

Покрајински секретар за привреду, запошљавање и равноправност полова Мирослав Васин, говорећи о Акционом плану запошљавања АП Војводине за 2014. годину, изјавио је да ће за њега у наредној години бити обезбеђена средства најмање у висини овогодишњих и да се политика запошљавања у АП Војводини неће мењати.

"Годину која пролази обележава чињеница да смо испунили све што смо планирали, са средствима која смо имали. До краја године биће отворено више од 2.200 радних места кроз субвенције за ново запошљавање, отворили смо 430 нових радњи и предузећа и очекујем, да ћемо кроз реализацију заједничких активности са локалним самоуправама на јавним радовима, приправничким програмима и програмима стручне праксе, радно ангажовати око 2.000 људи. Тако ћемо се приближити броју од око 4.500 до 5.000 незапослених лица која су ове године ипак нашли ухлебљење. То нам је био план. Да смо имали више новца, отворили бисмо више радних места, јер за сваку субвенцију коју смо огласили, имали смо много више заинтересованих, него што смо имали новца. То демантује тврдње да у Србији и у Војводини нико не отвара радна места. Напротив, радна места се отварају. Сва радна места о којима причам су отворена у сектору привреде и у производним погонима и фабрикама," рекао је Мирослав Васин.


Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs