Одржана конвенција посвећена борби против дијабетеса у Војводини

Нови Сад , 15. новембар 2013.
-A A +AОдржана конвенција посвећена борби против дијабетеса у Војводини.

Нови Сад , 15. новембар 2013. .

Поводом обележавања Светског дана борбе против дијабетеса, у Скупштини Војводине, одржана је конвенција посвећена борби против ове болести у Војводини. Конвенцију је организовао Савез друштава Војводине за борбу против шећерне болести, а под покровитељством Покрајинског секретаријата за здравство, социјалну политику и демографију и Министарства рада, запошљавања и социјалне политике.

Претходних година број оболелих од дијабетеса је повећан, па је данас у Србији 8,5 одсто становништва оболело од те болести. У Војводини је до сада регистровано 270 хиљада дијабетичара. Међутим, посебно забрињава податак да на једног оболелог постоји по једна особа која не зна да има шећерну болест, те да код једна трећине особа које су откриле да имају дијабетес, већ постоје компликације.

Поздрављајући учеснике скупа, члан Владе АП Војводине и покрајински секретар за привреду, запошљавање и равноправност полова Мирослав Васин нагласио је да велики број оболелих од дијабетеса, који се свакодневно повећава, упозорава на то да се свим средствима морамо борити против шећерне болести.

„Морамо деловати превентивно и чинити све да онима који су оболели од дијабетеса помогнемо, а да свима осталима укажемо на значај превенције да се та невоља избегне“, навео је Мирослав Васин.

Покрајински секретар Мирослав Васин је указао и на чињеницу да је Војводина регион са највећим ризицима за добијање дијабетеса, због начина исхране, али и других узрока. С друге стране, постоји и велики број оних који не контролишу здравље, што доводи до ризика да се дијабетес не открије на време. Васин је додао и да треба повећати степен солидарности са људима који су оболели од дијабетеса, указавши на значај отварања специјализованих продавница у свим војвођанским општинама, у којима ће се по повољнијим ценама продавати лекови и храна за дијабетичаре.

Помоћник покрајинског секретара за здравство, социјалну политику и демографију др Данијела Станковић-Баричак истакла да је дијабетес јавно-здравствени проблем у чије решавање треба да буду укључени све релевантне институције и грађани. Она је додала је превенција „једино оружје са којим се можемо борити против дијабетеса“, нагласивши да је потребно вратити саветовалишта за дијабетес у домове здравља.

У оквиру обележавања Светског дана борбе против дијабетеса одржано је више едукативних предавања и радионица, а за учеснике и госте конвенције организовано је и мерење нивоа шећера.


Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs