Састанак Мирослава Васина и директора ИКТ кластера Милана Шолаје поводом тренутне политике у области информационих технологија

Нови Сад , 18. новембар 2013.
-A A +AСастанак Мирослава Васина и директора ИКТ кластера Милана Шолаје поводом тренутне политике у области информационих технологија .

Нови Сад , 18. новембар 2013. .

Покрајински секретар за привреду, запошљавање и равноправност полова Мирослав Васин, разговарао је данас са директором Војвођанског ИКТ кластера Миланом Шолајом о тренутној ситуацији у области информационих технологија. Директор Војвођанског ИКТ кластера је напоменуо да не постоји доследна државна политика када су у питању информационе технологије и затражио помоћ од ове државне институције у мењању такве ситуације.

Кластер је у раније послатом отвореном писму премијеру Владе Републике Србије указао на мањкавости у приступу државног врха развоју домаћег ИТ сектора који карактерише потпуно игнорисање домаћих потенцијала, а активности Владе РС практично дестабилизују и подривају домаћи ИТ сектор. Из Републичке Владе није стигао никакав одговор.

Иако домаћи ИТ сектор, првенствено софтверска индустрија, може да буде замајац српске привреде, на том плану не само да се не ради ништа, него се активно подривају и дестабилизују његови потенцијали. Потпуно је невероватно, на пример, да се игнорише различитост ефеката страних директних инвестиција у различитим секторима, а у сектору софтверске индустрије су ти ефекти катастрофални ако су инвеститори вођени искључиво искоришћењем домаћих људских ресурса као радне снаге.

Србија ће шансу у овом сектору имати још у току једног веома ограниченог временског периода и, ако ту шансу не искористи, сигурно је неће поново добити. Зато је неопходно да се што пре формира јасна визија будућег развоја домаће ИТ индустрије и одмах започне с активностима које ће водити ка спровођењу такве визије у дело.

Војвођански ИКТ кластер планира одржавање округлог стола који ће бити посвећен овој теми, уз учешће домаћих стручњака и делатника из ИТ сектора, и очекује помоћ Владе АП Војводине у организацији тог скупа.


Извор: Покрајински секретар за привреду, запошљавање и равноправност полова

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs