Покренимо живот – трибина о значају употребе спољашњег аутоматског дефибрилатора код изненадног срчаног застоја

Нови Сад , 18. новембар 2013.
-A A +AПокренимо живот – трибина о значају употребе спољашњег аутоматског дефибрилатора код изненадног срчаног застоја.

Нови Сад , 18. новембар 2013. .

Благовременим деловањем уз поседовање адекватног знања о кардиоваскуларним обољењима након обуке, сваки грађанин би могао допринети унапређењу и одржању здравственог система усвојеног у заједници којој припада. Тема данашње трибине која је одржана у Скупштини АП Војводине се управо бави овим актуелним питањем, јер је изненадни срчани застој нешто са чим се свакодневно сусрећемо. Економске и социјалне последице овог догађаја имају утицај на цело друштво. Покрајински секретар за привреду, запошљавање и равноправност полова Мирослав Васин указао је учесницима трибине на значај активног учешћа сваке индивидуе на унапређење свести заједнице када је у питању здравствена заштита и превенција несрећних случајева.

Трибину под називом ,,Значај примене основних мера подршке животу уз употребу спољашњег аутоматског дефибрилатора код изненадног срчаног застоја“ организовали су Покрајински секретаријат за привреду, запошљавање и равноправност полова, Ресусцитациони савет Србије и ,,ДЕМ“ д.о.о. предузећа за производњу, сервис и продају медицинских апарата из Новог Сада, а поводом постављања аутоматских дефибрилатора у зградама покрајинске Владе и Скупштине Војводине. Говорници на трибини били су генерални секретар Ресусцитационог савета Србије др Златко Фишер, директорка Basic Life Support AED обуке за Србију др Александра Лазић и тренер и инструктор Националног ресусцитационог савета Нови Сад Дамир Хусиновић.

Покрајински секретар за привреду Мирослав Васин нагласио је да је неопходно схватити ову тему озбиљно, те да би сваки грађанин морао да преузме део одговорности за здравље и проблеме у својој заједници. ,,У нашој земљи, према подацима за 2010. годину, број умрлих од свих узрока износи око 104.000 на годишњем нивоу, док од срчаних обољења узрок смрти се јавља у 54% случајева, што значи 56.961 особа годишње. Сваки осми умрли од кардиоваскуларених обољења умире у узрасту од 20-64 године живота, односно у годинама када је радно способан. Тренутно, у Војводини изненадни срчани застој преживи мање од 2 одсто особа од 100 оних који доживе изненадни срчани застој. Уколико би могли повећати стопу примене мера кардиопулмоналне реанимације од стране лаика у Србији на ниво најуспешнијих нација, неколико хиљада живота би могло бити спасено на годишњем нивоу. Намеће се потреба да се размотри неопходност да се широки слој занимања, а у оквиру својих редовних активности, оспособи и за прузање адекватне помоћи. Уколико би се поставило довољно уређаја на кључним јавним местима, близу половина смртних случајева узрокованих срчаним застојем би ефективно могло било спречено“, рекао је Васин, а потом уручио сертификате полазницима који су завршили обуку за коришћење аутоматског спољашњег дефибрилатора који помаже у реанимацији услед срчаног застоја.

Постоји велики интерес за утицај овог обољења на економију заједнице, из кога произилази велико интересовање за обуком грађана за пружање адекватне помоћи унесрећеном лицу у радном окружењу и на јавним местима. Подаци Института за јавно здравље Србије указују да је подручје Војводине најугроженије, те да је највећа смртност услед обољења кардиоваскуларног ситема посебно изражена у јужној Бачкој, северном и средњем Банату.

На иницијативу Европског парламента покренута је и активност увођења Европског дана ,,Покренимо срце“ чији је мото едукација грађана о методама помоћи у поновном покретању срца код особа које су доживеле срчани застој и чије срце не продукује пулс.


Извор: ПС за привреду, запошљавање и равноправност полова

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs