Мирослав Васин потписао уговоре са корисницима средстава за подршку уметничким и старим занатима

Нови Сад , 21. новембар 2013.
-A A +AМирослав Васин потписао уговоре са корисницима средстава за подршку уметничким и старим занатима.

Нови Сад , 21. новембар 2013. .

"Симболична помоћ посленицима који се баве уметничким и старим занатима је подстрек Покрајинског секретаријата за привреду, запошљавање и равноправност полова да осигурају свом занату пристојнију будућност. Субвенције су веома значајан подстицај малим и средњим предузећима и данашњих 57 уговора и наменска средства ће умногоме унапредити привредни сектор који оживљава традицију и занатство“, рекао је покрајински секретар Васин на потписивању уговора са привредницима који су добили средства по Конкурсу за субвенционисање приватних предузећа од интереса за развој и ревитализацију послова који се сматрају уметничким и старим занатима, односно пословима домаће радиности. За ову намену Покрајински секретаријат је издвојио бесповратна средства у укупном износу од 5,3 милиона динара.

У присуству потписника и представника Секретаријата, Мирослав Васин је истакао значај старих заната и њиховог утицаја на очување војвођанске традиције за млађе генерације. ,,Закључивањем уговора на конкурсима попут данашњег налазимо се у циклусу завршетка пословне године, стога и организујемо ове скупове како би образложили своја улагања и представили резултате, а уједно и најавили наставак сличних активности и у наредној години. До сада су потписани бројни уговори који се тичу делатности у надлежности Секретаријата за привреду, за шта су издвојена средства која су, у односу на значај тих делатности, ипак скромна. Занатство је област која запошљава значајан број људи, помаже нам да сачувамо занате од заборава и казује о неким прошлим временима и системима вредности“, рекао је Васин.

Расписивањем овог конкурса, Покрајински секретаријат за привреду настоји да пружи подршку пројектима који ће путем инвестиционих улагања у опрему обезбедити унапређење и развој процеса производње у области старих заната и то у виду капиталних субвенција у износу од 4 милиона динара, односно пружа подршку за набавку производног материјала како би се помогло да оживе готово нестале вештине појединих старих заната - текуће субвенције у износу од 1,3 милиона динара.

Међу данашњим потписницима нашло се прегршт интересантних заната који још увек живе захваљујући подршци и подстицају њиховог рада, попут дрводеља, ткача, содаџија, свећара, кожара, ковача, грнчара, бомбонџија, керамичара, опанчара, произвођача накита, предмета од рогоза, сувенира и гудачких инструмената.


Извор: Покрајински секретаријат за привреду, запошљавање и равноправност полова

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs