Саопштење са седнице Владе АП Војводине

Нови Сад , 28. новембар 2013.
-A A +AСаопштење са седнице Владе АП Војводине.

Нови Сад , 28. новембар 2013. .

Влада Војводине, на данашњој седници којом је председавао потпредседник Владе проф. др Драгослав Петровић, разрешила је дужности досадашњег директора Специјалне болнице за рехабилитацију „Русанда“ у Меленцима др Миливоја Попова, а на место вршиоца дужности директора именовала је проф. др Наду Наумовић, доктора медицине, специјалисту физикалне медицине и рехабилитације.

Влада Војводине прихватила је и информацију о сарадњи између АП Војводине и Тузланског кантона (Федерација Босне и Херцеговине) са предлогом текста споразума о сарадњи двају региона. Тим документом дефинисано је интензивирање сарадње на пољу привреде, науке и технологије, страних улагања, спорта, здравства, туризма, културе, те у другим областима које су од обостраног интереса.

Чланови Владе Војводине усвојили су информацију о активностима на припреми увођења билингвалне наставе на српском и француском језику у предшколске установе и основне школе у Војводини. Билингвална настава на српском и француском језику тренутно се одбија само у Гимназији „Јован Јовановић Змај” у Новом Саду, а план је да се тај програм прошири и на предшколске установе и основне школе - у првој фази у Новом Саду, а касније и на територији целе Војводине. За реализацију тог пројекта задужен је Покрајински секретаријат за образовање, управу и националне заједнице у сарадњи с Француским институтом у Србији.

Влада Војводине усвојила је и информацију о стању у области управљања чврстим комуналним отпадом у Војводини, са прегледом активности Покрајинског секретаријата за урбанизам, градитељство и заштиту животне средине у тој области. Како је наведено, проблеми управљања отпадом нису једнако и равномерно изражени у свим локалним самоуправама и активности на увођењу интегралног система се не одвијају истим интензитетом, већ првенствено зависе од могућности појединих локалних самоуправа. Овакав некохерентни систем не може адекватно да функционише, а промене оваквог стања у правцу примене савремених санитарних и безбедних начина поступања са отпадом, не могу се очекивати без значајних материјалних средстава. Једино економски оправдано решење је формирање регионалних центара за управљање отпадом, у оквиру којих ће се отпад сакупљен из више општина третирати на постројењима за сепарацију рециклабилног отпада и остатак одлагати на регионалним депонијама.

У циљу превазилажења проблема проузрокованих неадекватним поступањем са отпадом и успостављања добре праксе у овој области, активности Секретаријата су усмерене и на успостављање конструктивне и успешне сарадње са свим локалним самоуправама у АП Војводини са циљем дефинисања региона и регионалних центара за управљање отпадом.

Иначе, количине комуналног отпада на годишњем нивоу су прорачунате на основу мерења отпада у референтним локалним самоуправама. На основу резултата тих мерења наводи се да градско становништво генерише просечно 1 кг комуналног отпада по становнику на дан, док сеоско становништво просечено генерише 0,7 кг отпада по становнику на дан.

На данашњој седници утврђен је и предлог споразума о сарадњи између Универзитета у Новом Саду, Скупштине и Владе Војводине на реализацији универзитетског програма радне праксе у Скупштини, Покрајинској влади, органима покрајинске управе, управи, службама и фондовима чији је оснивач АП Војводина. Програм се реализује једанаесту годину за редом и омогућава младим људима да се непосредно упознају са радом покрајинске администрације и стекну увид у процесе демократског одлучивања и функционисања. Право да конкуришу за учешће у том програму имају студенти завршних година факултета и студенти који су завршили студије у периоду од 1. јануара 2012. године до дана закључења конкурса за учешће у програму.


Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs