Саопштење Покрајинског секретаријата за привреду поводом обележавања Mеђународног дана особа са инвалидитетом

Нови Сад , 02. децембар 2013.
-A A +AСаопштење Покрајинског секретаријата за привреду поводом обележавања Mеђународног дана особа са инвалидитетом .

Нови Сад , 02. децембар 2013. .

Покрајински секретаријат за привреду, запошљавање и равноправност полова прати положај особа са инвалидитетом на тржишту рада и сагледава ефекте Закона о професионалној рехабилитацији и запошљавању особа са инвалидитетом.

Према подацима Покрајинске службе за запошљавање, на територији АП Војводине је до краја окторба 2013. године евидентирано 6.757 незапослених особа са инвалидитетом. У 2013. години, удео жена међу незапосленим особама са инвалидитетом је 29%, што је за 1,5% више у односу на претходну годину и резултат je повећане активности жена са инвалидитетом које се пријављују на тржиште рада.

Тенденција смањења и стабилизације броја незапослених особа са инвалидитетом је директна последица повећане тражње и запошљавања особа са Решењем о инвалидитету, због испуњења законског прописа који нуди опцију да платиш или запослиш. Осим тога, афирмативна политика је повећала број особа са инвалидитетом који се пријављују на тржиште рада из групе радно неактивних, са намером да користи расположиве програме и повећају изгледе за посао. Уз то, рестриктивнија политика стицања права на инвалидску пензију повећала је удео активних тражиоца посла међу незапосленимa и смањила претензије на стицање статуса инвалидског пензионера.

На основу извештаја филијала Националне службе за запошљавање, у АП Војводини је за десет месеци 2013. године запослено 2.020 особа са инвалидитетом, што је за 39% више у односу на исти перид претходне године. Од укупно запослених, 29% (578) су биле жене. Уз подршку програма за подстицање запошљавања особа са инвалидитетом, запослено их је свега 28%, а највише коришћен програм је субвенционисање зарада особа са инвалидитетом без радног искуства, који је у понуди и за јавни и за приватни сектор.

Међу незапосленима особама са инвалидитетом повећан је удео оних са високим образовањем, што је више резултат новог прилива лица која завршавају студије.

Послодаваци имају могућност да законску обавезу изврше избором једног од три начина и то: запошљавањем особа са инвалидитетом, уплатом у буџетски фонд или уговором о сарадњи са предузећима за запошљавање особа са инвалидитетом, којих у Србији има 46, од којих су 10 у АП Војводини.

Код послодавацa обвезника Закона, запослено је 4.310 особа са инвалидитетом, од тога 24% ради у јавном сектору (1.016), а 76% је запослено у приватном сектору (3.294 лица). Послодаваци из АП Војводине своју обавезу у 69% случајева извршавају запошљавањем особа са инвалидитетом, 28% уплатом у фонд, а 3% уговорима о сарадњи са предузећима за професионалну рехабилитацију и запошљавање особа са инвалидитетом. У буџетски фонд се месечно уплаћује у просеку за око 1200 особа са инвалидитетом, а за још 130 су потписани уговори о сарадњи. У поређењу са подацима из 2012. године приватни сектор је за 4% повећао испуњење обавезе запошљавањем, за разлику од јавног сектора који је за 5% повећао испуњења обавезе уплатом у буџетски фонд.

Избор уплате у буџетски фонд представља индиректну подршку запошљавању особа са инвалидитетом. Ако се постави питање процене ефикасности три понуђена избора за извршење обавезе запошљавања особа са инвалидитетом, а у складу са начелима штедње и начелима јавног интереса, онда је избор понуде радног места код послодавца у јавном и у приватном сектору најефикасније решење.

У складу са промотивном политиком о друштвеној одговорности, рационализацији и одрживом економском развоју, препорука је да послодавци размотре могућност запослења, а на службама подршке је да послодавцима обезбеде особу, која може да одговори захтевима радног места.

Mеђународни дан особа са инвалидитетом обележава се 3. децембра.


Извор: ПС за привреду, запошљавање и равноправност полова

Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs