Скупштина Војводине усвојила Стратегију развоја школског спорта

Нови Сад , 05. децембар 2013.
-A A +AСкупштина Војводине усвојила Стратегију развоја школског спорта.

Нови Сад , 05. децембар 2013. .

На данашњој, двадесет и петој седници Скупштине АП Војводине, већином гласова усвојена је Стратегија развоја школског спорта у Војводини за период од 2013. до 2017. године. Посланици су се сложили да је овај документ од изузетног значаја за развој школског спорта у покрајини и изразили задовољство што је Покрајински секретаријат за спорт и омладину одредио школски спорт као приоритет у свом раду, јер је здравље омладине увек на првом месту. У образлагању Стратегије, покрајинска секретарка за спорт и омладину Мариника Тепић је објаснила зашто је Покрајински секретаријат за спорт и омладину одредио развој школског спорта као свој приоритет у даљем раду.

„Након више аларма које смо добили из готово свих војвођанских школа у којима смо спровели истраживање, истакли су се приоритети питања јавног здравља младих, повратак некадашњег СОШОВ-а и одређивање јасне дистинкције између клупског спорта и школскoг спорта који један са другим немају много везе, бар када је правни оквир у питању. Почев од алармантних података, до којих смо дошли не само нашим истраживањем којим је било покривено 86 одсто школа у Војводини, већ и кроз извештаје систематских прегледа наших школараца и нарочито података до којих је дошао Завод за спорт и медицине спорта, дужна сам да вам изнесем само неке од података због којих смо оно што се сматра школским спортом у правној номенклатури Републике Србије ставили као приоритет. Подаци показују да 74.3 одсто становника Србије није довољно физички активно, а препоруке за физичко васпитање испуњава 13.53 одсто основаца. То је само лаган увод за податак да нам је једна трећина младих прегојазно, а практично свако пето дете гојазно, деформацију кичменог стуба има сваки десети основац, а сваки пети средњошколац. У погледу развијености моторичких вештина заостају за вршњацима у Европи, а у 86 одсто школа у којима смо спровели истраживања, само једна трећина похађа секције. Оно што нам је било најважније да истакнемо у погледу јавног здравља јесте шта су мисија и задаци школског спорта, како физичког васпитања, тако и ваннаставних секција, односно да њихов посао није стварање врхунских спортиста, већ да негујемо и стварамо здраво становништво, сутра радно способно становништво, ментално способно становништво, а то је свакако могуће у овом период“, навела је Мариника Тепић. Она је додала да су подаци показали да се оно што се налази у теорији и у Националној стратегији развоја спорта, драстично разликује од оног што видимо на терену, а најболнија тачка је то што су секције у школама потиснуте од стране комерцијализације затворених фискултурних сала, које су злоупотребљене.

„Нажалост, спорт је постао социјална категорија. Данас врло лако можете основати удружење грађана односно клуб, што је довело до инвазије спортских клубова. Омогућавајући тим клубовима да користе фискултурне сале, дошли смо до тога да професори физичког васпитања више раде у клубовима, а не воде секције. Примећено је такође да и у секцијама које су заступљене по школама имамо исти опсег деце, односно исту децу која се појављују у разним спортским гранама и учествују на такмичењима. Јасно је да опет нису обухваћена она деца која су гојазна, која немају развијене моторичке способности, а управо та деца морају да нађу своју улогу у спорту. У Покрајинском секретаријату за спорт и омладину, из наведених разлога, одредили смо да што се тиче финансирања наредне године, школски спорт буде приоритет, а да врхунски спорт ставимо у други план, јер не можете ни доћи до врхунског спорта без бављења спортом у том најранијем периоду“, навела је Мариника Тепић додавши да је један од разлога постојање ове Стратегије и очување традиције, односно поновно одржавање Спортске олимпијаде школске омладине Војводине, која би се следеће године одржала после тридесет година.

„Оно што нас је највише тиштило јесте већ поменута комерцијализација фискултурних сала, где се дуплира финансирање програма, где клубови руинирају фискултурне сале и не улажу у њих. Имамо доказе да највише злоупотреба има управо међу професорима физичког који користе сале за своје привате клубове. Желела бих да споменем и програм активних школа који би био окосница Акционог плана за примену Стратегије“, рекла је на крају свог излагања ресорна секретарка Мариника Тепић која је истакла да је Стратегија развоја школског спорта у АП Војводини јединствена не само у нашој земљи, него и у читавом региону.

Пре усвајања Стратегије, радна група која је радила на њеној изради пуних годину дана, одржала је 7 јавних расправа у Срему, Банату и Бачкој које су помогле да документ добије свој коначан облик. Чланови радне групе који су радили на изради Стратегије су: Мариника Тепић, покрајинска секретарка за спорт и омладину, Александра Ристић, подсекретарка покрајинског секретаријата за спорт и омладину, Бранко Вујовић, самостални стручни сарадник за спорт за све и школски спорт у Покрајинском секретаријату за спорт и омладину, спортски инспектор, проф. др Вишња Ђорђић, ванредна професорка Факултета за физичко васпитање и спорт у Новом Саду, доц. Др Јосип Лепеш, професор на Учитељском факултету у Суботици, Јасна Ђукић, председница удружења педагога физичког васпитања Војводине, Михаил Дудаш, председник Савеза за школски спорт Војводине, Др Небојша Коларов, председник Друштва спортских лекара Војводине, Сања Угрен, координаторка Савеза за школски спорт Србије – Јужни Банат, Мирослав Драгојловић, координатор Савеза за школски спорт Србије – Срем, Јован Вукчевић, Министратсво науке, просвете и технолишког развоја, Школска управа Нови Сад, Мариус Рошу, Покрајински секретаријат за образовање, управу и националне заједнице, Снежана Вујановић, Покрајинснки завод за спорт и медицину спорта, Томислав Бартолић, Директор Средње економске школе из Кикинде, Гордана Бурмуџија, Директорка ОШ “Слободан Бајић Паја” из Сремске Митровице, Недељко Ђорђић, Директор ОШ “Ђорђе Натошевић” из Новог Сада, и Мирослав Стајић.

Савремени приступи школском спорту, физичко васпитање и школски спорт, улога школе у промоцији здравља, концепт активних школа и Ингеренција аутономне покрајине и јединица локалне самоуправе у развоју школског спорта само су од неких ствари које ће се кроз Стратегију развоја школског спорта примењивати.


Извор: Покрајински секретаријат за спорт и омладину

Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs