Одржани "Дани Војводине у Београду"

Нови Сад , 09. децембар 2013.
-A A +AОдржани "Дани Војводине у Београду".

Нови Сад , 09. децембар 2013. .

Манифестација ,,Дани Војводине у Београду“ одржана је крајем протеклог викенда у Београду. У оквиру промоције војвођанске културе и баштине, на Тргу републике у главном граду Србије, у поподневним часовима представиле су се, између осталих, туристичке организације из Војводине, војвођански винари, салашари са традиционалним специјалитетима и рукотворинама, Асоцијација за рурални туризам Војводине. Туристичка организација Војводине приредила је изложбу слика Срема, Бачке и Баната, док су храну и ручне радове изложиле чланице удружења жена из Војводине. Концерте су одржали Звонко Богдан и Гарави сокак, а популарни бенд Апсолутно романтично и тамбураши из Дероња су на аутентичан начин дочарали посетиоцима војвођански атмосферу.
Описујући драгоцености АП Војводине и јединствени доживљај који сваки туриста може да искуси, покрајински секретар за привреду, запошљавање и равноправност полова Мирослав Васин је казао да је наша покрајине препуна специфичности и по свему веома јединствена територија. ,,Ми сада желимо да и ви кажете да сте били у једној великој бајци, јер Војводина је бајка. Овде на пола сата од овог места, када пређете један и други мост налази се та бајка, где једино на свету можете обићи у једном дану 16 манастира, где једино можете отићи и бити у граду где је рођено шест римских царева, где можете да пробате 50 врста вина у једном дану, да у исто време уживате и у католичким и у православним црквама које су монументалне, а налазе се једна поред друге, да у једном дану пробате сто врста колача из српских, мађарских, словачких, русинских, румунских, буњевачких кухиња, где можете да у исто време будете у непрегледној равници која подсећа на море, а за пет минута будете на планини и имате осећај као да сте на Копаонику. Само пређете из Бачке у Срем и ви сте из равнице на брду”, рекао је Васин.
У петак, 6. децембра одржана су два концерта – концерт Звонка Богдана и Гаравог сокака. Концерт легендарне војвођанске групе Гарави сокак, одржан је у Установи културе Палилула у Београду. Све присутне на концерту поздравио је Мирослав Васин испред Покрајинског секретаријата за привреду, рекавши да ова манифестација промовише повезаност Београда и Војводине.

,,Ако постоје драги људи за које желимо да открију Војводину и више него до сада то су Београђани. Војводина је жељна Београђана, који воле Војводину и Нови Сад. Позивамо вас да пређете реку и доћете на ручак у неку од наших чарди, на неки од наших салаша, да обиђете фрушкогорске манастире, да одете до Чуруга и видите највећу, трећу цркву православља“.

У исто време, у Мадленијануму у Земуну, легендарни војвођански кантаутор Звонко Богдан одржао је концерт на одушевљење свих званица.
У суботу, 7. децембра, На Тргу републике, Београђани су били у прилици да подробније упознају са културом, обичајима и баштином АП Војводине кроз препознатљиву гастрономију и војвођанску лепу реч.


Извор: ПС за привреду, запошљавање и равноправност полова

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs