Покрајински социјално-економски савет о покрајинском буџету за 2014. и економским мерама Владе Србије

Нови Сад , 09. децембар 2013.
-A A +AПокрајински социјално-економски савет о покрајинском буџету за 2014. и економским мерама Владе Србије.

Нови Сад , 09. децембар 2013. .

Чланови Владе АП Војводине, на данашњој седници Покрајинског социјално-економског савета, упознали су социјалне партнере: представнике синдиката и уније послодаваца, са плановима који се односе на буџет АП Војводине за 2014. годину. Према речима покрајинског секретара за привреду, запошљавање и равноправност полова Мирослава Васин, на овај начин је социјални дијалог у Војводини добио на квалитету, јер ће синдикати и послодавци имати могућност да упуте своје предлоге и сугестије пре него што се буџет донесе.

Покрајински секретар за финансије Зоран Радоман рекао је да нацрт покрајинског буџета није до краја дефинисан, због "старих познатих дилема" колико средстава припада Покрајини. "С обзиром на то да је Скупштина АП Војводине утврдила је амандмане на Предлог закона о буџету Републике Србије за наредну годину, тек након усвајања републичког буџета знаћемо да ли ћемо припремати одлуку о буџету Војводине, или о привременом финансирању", рекао је Зоран Радоман.

Покрајински секретар за привреду, запошљавање и равноправност полова Мирослав Васин представио је планове тог секретаријата, истакавши да ће, између осталог, у буџету остати програми за подстицај запошљавању, као и подстицаји малим и средњим предузећима и предузетницима.

Покрајински социјално-економски савет разматрао је пакет мера Владе Србије за консолидацију јавних финансија и подстицање привредног раста, као и најављене измене три важна законска прописа: Закона о раду, Закона о приватизацији и Закона о стечају. Након дискусије дпговорено је да колегијум Покрајинског социјално-економског савета прецизира закључке о овој теми за наредну седницу.

"Са аспекта Владе Војводине, мере Владе Србије могу у једном делу значити наговештај другачијих односа, уштеда и финансијске дисциплине у целокупном друштвеном и економском животу Србије. Исто тако сматрамо да су мере више козметичке, да нису довољне, те да их у наредном периоду сигурно треба детаљно разрађивати. Сматрамо да се у креацији тих мера морала пажња обратити на Програм Владе Војводине за побољшање стања у привреди, занатству и предузетништву у Војводини. Тринаест стратешких праваца које Програм садржи представљају у суштини будућност економије и развоја и Војводине и целе Србије," рекао је Васин и додао да Министарство привреде и Министарство финансија детаљно проуче војвођански Програм.

Говорећи о измени радног законодавства, потпредседник Уније послодаваца Војводине Никола Павичић је истакао да је очигледно да постојећи Закон о раду не одговара никоме. Од 2009. године до данас 400.000 људи је остало без посла. Није их постојећи Закон о раду заштитио. Такође, не одговара ни послодавцима, ни држави, као највећем послодавцу. "У јавном сектору ради 740.000 људи и нико није анализирао да ли посао може да уради 350.000 људи. Са оваквим Законом о раду, никад држава неће у јавном сектору успоставити нормално стање, да ради онолико људи колико има посла. Тај вишак људи у јавном сектору плаћа производња која пуни будџет", рекао је Павичић и упитао докле ће моћи то да плаћа.
Према његовом мишљењу мора бити више међусобног разумевања, а конфликт који се прави између синдиката и послодаваца је вештачки. "Послодавац је предузеће. Ако је предузеће оптерећено великим порезима, а код нас јесте, ако не може да успостави праву организацију зато што му смета закон, то није ничији интерес", сматра Павичић који је мишљења да је потребан флексибилнији закон, који ће омогућити да велики број младих људи без посла добије шансу да се запосли.
Потпредседник Уније послодаваца Војводине Никола Павичић изнео је мишљење да предложени републички буџет не смањује јавну потрошњу. Послодавци су против буџетског дефицита, јер се на крају покрива задуживањем, а после га плаћају они који пуне тај буџет. Према његовом мишљењу, планирани буџетски дефицит уништава привреду. Послодавци су против повећања пореза, једина шанса је извоз, али не са овим девизним курсом и девизном политиком.

Председавајући Покрајинског социјално-економског савета и представник синдиката Славко Влаисављевић сматра да се мере Владе Србије се не баве привредом, него им је циљ уштеда. "Не говори се где ћемо радити, где ћемо се запослити, нико није за то направио неки програм и не верујемо да ће предложене мере решити то питање," сматра Влаисављевић. Према његовим речима, предложеним изменама радног закона погоршава се положај запослених. "Кад има флексибилног отпуштања, желимо да видимо где ће људи да се запосле, од чега ће да живе кад изгубе посао", рекао је Влаисављевић објашњавајући да су синдикати зауставили разговоре о доношењу Закона о раду. "Надам се да ће Министарство направити конкретан предлог, на који ће моћи да се дају примедбе. Сваки пут у тим сусретима, долазили су предлози са стране, без обзира што су биле понуђене три четири алтернативе у неком члану закона. Нацрт закона је био хаотичан, са писаним словима, болдованим словима, великим словима, малим словима, па онда алтернативе и још нови предлози. То је било неозбиљно, јер се није могло знати шта Министарства предлажу," изјавио је Влаисављевић и додао да, укупно гледано, најављене измене иду у правцу да се отежа положај запослених и да се смање зараде, "као да су они криви за ову ситуацију".

У наредној години, председавајући Покрајинског социјално-економског савета биће Станко Крстин из Уније послодаваца.


Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs