Додељена годишња признања Владе АП Војводине у области равноправности полова за 2012. годину

Нови Сад , 10. децембар 2013.
-A A +AДодељена годишња признања Владе АП Војводине у области равноправности полова за 2012. годину .

Нови Сад , 10. децембар 2013. .

Свечаност поводом доделе Годишњег признања Владе АП Војводине у области равноправности полова за 2012. годину одржана је данас у Скупштини АП Војводине. Овим признањем Влада АП Војводине настоји да повећа видљивост рада појединаца, појединки и организација на пољу унапређења родне равноправности, те да укаже на значај принципа једнаких могућности као основе за демократске реформе и приближавање европским токовима. Годишње признање додељује се од 2003. године са циљем да се подигне свест о равноправности полова и повећа видљивост рада појединаца и организација на пољу еманципације жена у АП Војводини.
Данас је ово значајно признање додељено стручњакињи за област родне равноправности др Марини Благојевић Хјусон и АЦИМСИ Центру за родне студије Универзитета у Новом Саду. Награде је уручио покрајински секретар за привреду, запошљавање и равноправност полова Мирослав Васин, који је, овом приликом, истакао:

,,Добитници награде су људи који се непрекидно залажу за ову прогресивну активност – испуњење циља да жене и мушкарци буду цењени подједнако према својим способностима и квалитетима. Они су истинске хероине и хероји. Овим признањем се препознаје значај родне равноправности и принципа једнаких могућности као основе за промену свести и система вредности и приближавање европским стандардима и токовима“.

Добитница награде Марина Благојевић Хјусон, социолог и научна саветница у Институту за криминолошка и социолошка истраживања у Београду, активно и ангажовано ради на пројекту везаном за социјалну инклузију. Бави се истраживањима у области женских, родних и студија маскулинитета. Ауторка је преко 120 научних публикација из области родних студија. Иницијаторка је истраживања и зачетница читавог низа активности везаних за промоцију жена у руралном развоју у читавом региону. Истраживачки рад о положају сеоских жена у Војводини произвео је низ посебних мера и програма покрајинских институција, у циљу унапређења њиховог положаја.

Други добитник признања, Центар за родне студије Универзитета у Новом Саду, основан је 2003. године на предлог Удружења грађана „Женске студије и истраживања”, а уз подршку тадашњег Покрајинског секретаријата за рад, запошљавање и равноправност полова. Центар за родне студије делује у оквиру Асоцијације центара за интердисциплинарне и мултидисциплинарне студије и истраживања - АЦИМСИ Универзитета у Новом Саду. То је интердисциплинарни постдипломски програм чији је циљ стварање академске елите за теоријско промишљање о родним питањима повезаним са другим компонентама идентитета.

Након доделе признања, одржана је и конференција под називом „Будућност родних студија на државним универзитетима“, коју су заједнички организовали Завод за равноправност полова Војводине и АЦИМСИ Центар за родне студије УНС.


Извор: ПС за привреду, запошљавање и равноправност полова

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs