Неопходан одговоран приступ планирању уписа у средње школе за 2014/2015. школску годину

Нови Сад , 11. децембар 2013.
-A A +AНеопходан одговоран приступ планирању уписа у средње школе за 2014/2015. школску годину .

Нови Сад , 11. децембар 2013. .

У циљу одговорног и крајње рационалног поступања приликом доношења Одлуке о броју места за упис ученика у први разред средњих школа чији је оснивач АП Војводина у школској 2014/2015. години, Покрајински секретаријат за образовање, управу и националне заједнице је заједно са школским управама са територије АП Војводине одржаo радни састанак, где је постигнут договор о потреби одговорнијег и озбиљнијег ангажовања јединица локалне самоуправе у процесу планирања и креирања уписне политике ученика првих разреда средњих школа у школској 2014/2015 години. Тим поводом је Покрајински секретаријат, свим градским односно општинским управама и средњим школама на територији АП Војводине упутио допис, којим су обавезани да, у циљу усклађивања потреба локалне средине са уписном политиком на нивоу АП Војводине, доставе предлог плана уписа ученика у први разред средњих школа у школској 2014/2015. години за територију њихове општине односно града.

У наведеном допису је наглашено да се, приликом сачињавања предлога плана уписа, води рачуна о реализацији плана уписа у средње школе у школској 2013/2014. години и о броју ученика осмог разреда у основним школама. Надаље, потребно је узети у обзир и број ученика осмог разреда из суседних општина, који гравитирају ка средњим школама у њиховом граду, односно општини. Наглашена је, такође, неопходност сагледавања стања дефицитарних и суфицитарних занимања на тржишту рада, као и потреба привредих субјеката. Указано је и на потребу усклађивања планираних смерова са кадровским, просторним и техничким капацитетима школа.

Локалне самоуправе и средње школе су у обавези да предлог плана уписа доставе Покрајинском секретаријату за образовање, управу и националне заједнице најкасније до 20. децембра 2013. године, како би се благовремено могле наставити консултације са Министарством просвете, науке и технолошког развоја и школским управама на територији АП Војводине.

Покрајински секретаријат сматра да благовремени, рационалан план уписа може у знатној мери да смањи ризик од накнадног укидања одељења и у значајној мери може да допринесе оптимализацији плана уписа за наредну школску годину.


Извор: ПС за образовање, управу и националне заједнице

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs