Саопштење са седнице Владе АП Војводине

Нови Сад , 18. децембар 2013.
-A A +AСаопштење са седнице Владе АП Војводине.

Нови Сад , 18. децембар 2013. .

Влада АП Војводине, на седници којом је председавао потпредседник Владе проф. др Драгослав Петровић, прихватила је текст Преднацрта програма развоја АП Војводине у периоду од 2014. до 2020. Ради се о стратешком документу у области регионалног развоја, који на целовит начин дефинише приоритете развоја покрајине у наредних седам година, а то су: развој људских ресурса, развој инфраструктуре и услова за пристојан живот, одрживи привредни раст и развој институционалне инфраструктуре. Предложени документ је у складу са политиком Европске уније - Агендом 2020, односно са технологијом планирања и временским оквиром новог буџета ЕУ до 2020 године.

Документ ће до краја јануара бити доступан јавности на јавном расправама које ће бити одржане у Суботици, Кикинди, Сремској Митровици, Панчеву и Новом Саду. У изради документа су учествовали сви покрајински секретаријати и Агенција за равномерни регионални развој.

Покрајинска Влада прихватила је и информацију Покрајинског секретаријата за привреду, запошљавање и равноправност полова о запошљавању особа са инвалидитетом код послодаваца у Војводини, у складу са Законом о професионалној рехабилитацији и запошљавању особа са инвалидитетом. Према подацима Покрајинске службе за запошљавање, у Војводини је до краја октобра 2013. године евидентирано 6.757 незапослених особа са инвалидитетом. Подаци показују да је у протеклих 10 месеци у Војводини запослено 2.020 особа са инвалидитетом, што је за 39 одсто више у односу на исти период претходне године. Тенденција смањења и стабилизације броја незапослених особа са инвалидитетом је директна последица повећања тражње и запошљавања особа са инвалидитетом због испуњења законског оквира. Осим тога, афирмативна политика је повећала број особа са инвалидитетом који се пријављују на тржишту рада из групе радно неактивних, са намером да користи расположиве програме и повећају изгледе за посао. Уз то, рестриктивнија политика стицања права на инвалидску пензију повећала је удео активних тражиоца посла међу незапосленимa и смањила претензије на стицање статуса инвалидског пензионера.

Послодавци имају могућност да законску обавезу изврше: запошљавањем особа са инвалидитетом, уплатом у буџетски фонд или уговором о сарадњи са предузећима за запошљавање особа са инвалидитетом, којих у Србији има 46, од којих су 10 у Војводини.

Код послодавацa обвезника Закона, запослено је 4.310 особа са инвалидитетом, од тога 24 одсто ради у јавном сектору (1.016), а 76 одсто је запослено у приватном сектору (3.294 лица). Послодавци из Војводине своју обавезу у 69 одсто случајева извршавају запошљавањем особа са инвалидитетом, 28 одсто уплатом у фонд, а 3 одсто уговорима о сарадњи са предузећима за професионалну рехабилитацију и запошљавање особа са инвалидитетом.

У складу са промотивном политиком о друштвеној одговорности, рационализацији и одрживом економском развоју, препорука је да послодавци размотре могућност запослења, а на службама подршке је да послодавцима обезбеде особу, која може да одговори захтевима радног места.


Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs