Поднета иницијатива Покрајинског секретаријата за енергетику Министарству за финансије и Управи за јавне набавке

Нови Сад , 23. децембар 2013.
-A A +AПоднета иницијатива Покрајинског секретаријата за енергетику Министарству за финансије и Управи за јавне набавке.

Нови Сад , 23. децембар 2013. .

Покрајински секретаријат за енергетику и минералне сировине је, на основу закључка са састанка одржаног 18. децембра 2013. године, приликом презентације теме либерализација тржишта електричне енергије од 1.1.2014. и снабдевања електричном енергијом на отвореном тржишту, поднео иницијативу Министарству финансија и Управи за јавне набавке, за разматрање могућности предлагања/доношења акта буџетским установама које имају статус ''наручиоци'' у складу са Законом о јавним набавкама да склопе уговор о снабдевању електричном енергијом са досадашњим снабдевачем до окончања поступка јавних набавки за куповину електричне енергије, а због обавезе да купују електричну енергију на отвореном тржишту од 1.1.2014. године, као и да се одговори на питање произвођача и дистрибутера топлотне енергије о примени члана 112. став 1. тачка 4. Закона о јавним набавкама у смислу члана 119., став 1., тачке 2) и 3).
У складу са Законом о енергетици, купац који није одабрао свог снабдевача електричном енергијом обавезан је да пређе на резервно снабдевање, што подразумева испоруку електричне енергије по неколико пута вишој цени, а последица тога биће значајно увећање трошкова корисника буџетских средстава јавних предузећа за електричну енергију што ће се негативно одразити на буџет Републике Србије. Осим тога резервно снабдевање траје само 60 дана, након чега следи искључење са електро-енергетске мреже.
На скупу је такође отворено питање у вези са применом Закона о јавним набавкама за јавне набавке у области енергетике. Наиме, ЈКП „Градска топлана“ из Зрењанина, које се баве дистрибуцијом природног гаса и производњом и дистрибуцијом топлотне енергије, упутило је Управи за јавне набавке допис, са питањем да ли могу да примене члан 112. став 1., тачка 4. Закона о јавним набавкама у смислу члана 119., став 1., тачке 2) и 3), на које нису добили одговор. Молбом ЈКП „Градска топлана“ Зрењанин Управи за јавне набавке тражи се одговор, како би и остали енергетски субјекти који послују у тој области на територији Републике Србије поступали у складу са тим одговором.


Извор: ПС за енергетику и минералне сировине

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs