Одржан округли сто под називом ,,Од пролетаријата до прекаријата"

Нови Сад , 24. децембар 2013.
-A A +AОдржан округли сто под називом ,,Од пролетаријата до прекаријата".

Нови Сад , 24. децембар 2013. .

У Скупштини АП Војводине, одржан је округли сто под називом ,,Од пролетаријата до прекаријата - ,,Флексибилизација“ запослених и младих, лудизам, популизам и маргинализација синдиката“ у организацији Војвођанске политиколошке асоцијације уз подршку Покрајинског секретаријата за привреду, запошљавање и равноправност полова. Покрајински секретар за привреду Мирослав Васин обратио се скупу еминентних представника невладиног сектора, политичких и образовних институција, као и представницима синдиката.
,,Овај веома значајан скуп отвара мноштво различитих тема у погледу социјалне политике истичући значај и неопходност социјалног дијалога у свакодневном животу и у погледу доношења одлука, стога овај скуп представља један у низу сличних тематских округлих столова. Иницијатива која се данас покреће припада свима. Данас расправљамо о појединим појавама са којима је наше друштво суочено. Свакодневни проблеми нас одвајају од оне племените активности која подразумева изналажење најбољих решења размишљањем. Свака од данашњих теза заслужује посебно разматрање са теоријског, практичног и искуственог аспекта. На данашњој седници Покрајинског социјално економског савета смо предочили нацрт буџета за 2014. годину, чиме смо увели позитивну праксу у стварност, јер смо током 2013. настојали да подигнемо социјални дијалог на виши ниво, јер он представља најстарију европску тековину“, истакао је секретар Васин и навео да се Покрајински секретаријат за привреду, запошљавање и равноправност полова свакодневно бави питањима привреде и запошљавања, те спроводи активне мере за њихово побољшање и унапређење.
Мирослав Васин је додао: ,,Тачно је да идемо ка прекаријату, али да ли је прекаријат последица модернизације радног права или је последица кризе морала, односа и свега онога што потреса наше друштво. Флексибилизација може да постоји, али једино уколико се поштује мишљење синдиката. Данашњи скуп је превасходно добронамеран и високостручан, са племенитим циљем да кроз разговор дођемо до решења“.
Председник Војвођанске полотиколошке асоцијације проф. др Душко Радосављевић је истакао да је прекаријат нови термин који се појавио пре неколико година, те навео да се данас суочавамо са разилажењем политике, реалности и интелектуалних идеја, услед чега је данашњи сусрет неопходан како би се саслушали интелектуалци, политичари, представници медија који би свакако могли допринети даљој разради тема.
Циљ округлог стола је расправа и скретање пажње на актуелне теме попут положаја радничке класе и прекаријату - растућој групацији са краткорочним и повременим пословима, ниским и несигурним примањима, уз редуциране програме социјалне политике – који представља и глобални феномен. Водили су се разговори и о положају младих, радним односима и улози синдиката. Социјалне последице, сиромаштво, незапосленост, несигурност заузели су важно место у дискусији, као и положај и агенда цивилног друштва.
Тема везана за прекаријат указује на драстичне промене друштвене структуре, те је на професионалној и културној елити да спознају актуелна дешавања, јер иста мењају представу о свету у коме живимо. Концепт прекаријата се односи на одређену групу људи запослених на привременим, повременим, незахтевним и лошим пословима, са ниским надницама, често неплаћеним прековременим радом и чињеницом да су ти људи у сталној бојазни од губитка радног места. Овај концепт је данас глобална појава, а пораст припадника прекаријата ни статистички више није занемарив.


Извор: ПС за привреду, запошљавање и равноправност полова

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs