Саопштење са седнице Владе АП Војводине

Нови Сад , 26. децембар 2013.
-A A +AСаопштење са седнице Владе АП Војводине.

Нови Сад , 26. децембар 2013. .

Влада АП Војводине је на данашњој седници, којом је председавао др Бојан Пајтић, размотрила амандмане које су упутили покрајински посланици на Предлог покрајинске скупштинске одлуке о буџету АП Војводине за 2014. годину и прихватила амандмане посланика Наде Бодрожић и Милана Влаисављевића.

Покрајинска Влада утврдила је текст Нацрта програма развоја АП Војводине од 2014. до 2020. године са Акционим планом за спровођење приоритета Програма развоја, који ће бити упућен на јавну расправу. Координатор планираних активности је Покрајински секретаријат за међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу. Такође, дата је сагласност на измене програма рада Канцеларије за инклузију Рома у овој години, због реализације пројекта „Побољшање запошљивости Ромкиња". Активности на пројекту односе се на организовање обука за Ромкиње у пет општина на територији Војводине које се односе на самозапошљавање, односно на који начин могу да користе субвенције за отварање фирми, као вид економског оснаживања.

Влада АП Војводине дала је сагласност на Одлуку о утврђивању мреже основних школа са седиштем на територији Општине Бачка Паланка, коју је донела Скупштина Општине Бачка Паланка на седници одржаној 11. јуна 2013. године. У складу са овом одлуком, мрежу основних школа на територији општине Бачка Паланка чине дванаест установа: десет редовних основних школа у оквиру којих је једна у Товаришеву, регистрована за обављање делатности основног образовања одраслих, једнa музичкa школa која има издвојено одељење у Бачу и једнa школa за образовање ученика са сметњама у развоју. Делатност редовног основног образовања и васпитања ученика остварује се у седишту десет основних школа у осам насељених места: Бачка Паланка, Гајдобра, Силбаш, Пивнице, Обровац, Товаришево, Челарево и Младеново и у шест издвојених одељења: Нештин, Визић, Нова Гајдобра, Деспотово, Параге и Карађорђево.
За ученке из Визића и Нештина који други циклус основног образовања настављају у седишту школе у Бачкој Паланци, општинска управа Бачка Паланка обавезала се да ће решити питање путних исправа и максимално обезбедити превоз који се већ устаљено одвија локалним аутопревозником. Настава се у основним школама остварује на српском и словачком наставном језику (у две основне школе у Пивницама и Силбашу) који су у службеној употреби у Општини Бачка Паланка. Према исказаним потребама, за ученике припаднике ромске националне заједнице, организована је изборна настава Ромски језик са елементима националне културе.

Влада Војводине одлучила је на данашњој седници да финансијски подржи више пројеката из енергетике, који су, по свом карактеру, јединствени на територији Војводине. Из буџета Војводине, биће издвојена средства за израду студије могућности коришћења хидрогеотермалних ресурса за потребе грејања главног трга у Сремским Карловцима са израдом неопходне пројектне и техничке документације, као и за израду претходних студија оправданости супституције фосилних горива обновљивим изворима енергије за потребе грејања зграде Магистрата и новог објекта предшколске установе у Сремским Карловцима са израдом неопходне пројектно техничке документације. Овај пројекат ће моћи да буде пример за такве пројекте где постоје слични ресурси. Средства из покрајинског буџета биће усмерена и Факултету техничких наука у Новом Саду, за финансирање дела трошкова реализације соларног фотонапонског система, односно соларне електране. И са пројектом који ће реализовати Гимназија "Јован Јовановић Змај" у Новом Саду, уз финансијску подршку Владе Војводине, добиће се школски објекат енергетски у потпуности ефикасан. Реч је о пројекту реконструкције и доградње електроенергетских, сигналних и телекомуникационих инсталација, у циљу повећања енергетске ефикасности, по принципу „паметне куће“.


Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs