Промена енергетског система - највећа обавеза, али и највећи инвестициони потенцијал

Нови Сад , 30. децембар 2013.
-A A +AПромена енергетског система - највећа обавеза, али и највећи инвестициони потенцијал.

Нови Сад , 30. децембар 2013. .

Покрајинска секретарка за енергетику и минералне сировине, Наташа Павићевић Бајић, одржала је састанак са фармерима којима су на конкурсу Секретаријата за енергетику и минералне сировине додељена средства за суфинансирање реализације пројеката за коришћење биомасе на фармама свиња, као и за загревање објеката на фармама фазана и пилића. Састанак је одржан са циљем да се практично, на основу пројеката, укаже на чињеницу да се кроз енергетику и енергетску ефикасност и примену нових технологија из области енергетике у многоме може унапредити развој сточарства, као и то да енергетика може бити добар покретач подизања профитабилности узгајивача стоке и повећања сточног фонда у нашем региону.

С обзиром на неодвојивост енергетике, пољопривреде и сточарства, Покрајински секретаријат за енергетику и минералне сировине је током ове године први пут поставио програме којима се кроз енергетику подржава развој сточарства, а реч је о пројектима замене фосилних горива домаћим ресурсима. – Наш енергетски систем формиран је десетинама година уназад, због чега су нам доступни енергенти, за које можемо да очекујемо да ће из године у годину бити све скупљи, због тога нам је и привреда недовољно конкурентна, а и грађани ће све теже плаћати утрошену енергију. Наташа Павићевић Бајић је нагласила да енергетика и промена енергетског система представљају нашу највећу обавезу, али и наш највећи инвестициони потенцијал, којим се сигурно могу обезбедити нова радна места, као и стабилан привредни развој. - Ове године подржали смо пројекте за 15 фарми, али са повећањем броја фарми које користе обновљиве изворе енергије, добија се стабилна основа за промену укупног амбијента у нашем коришћењу топлотне и електричне енергије из домаћих ресурса.

У разговору са фармерима закључено је да се реализацијом ових пројеката достиже велика уштеда у производњи, чиме сваки производ постаје конкурентнији. -Суочени смо са великим увозом меса, а управо кроз реализацију оваквих пројеката можемо узгој животиња да учинимо конкурентнијим, као и да повећамо број грла у нашем региону.

Наташа Павићевић Бајић је најавила да ће током следеће године, поред фарми свиња и пилића, у програм суфинансирања бити укључене и фарме млечних крава. Реч је о пројектима уградње соларних панела за производњу топле воде, а биће пружена подршка и свим узгајивачима животиња за израду пројеката малих когенеративних постројења за производњу биогаса, што ће довести до значајних уштеда у потрошњи електричне и топлотне енергије, а решиће се и велики проблем у вези са очувањем животне средине.


Извор: Покрајински секретаријат за енергетику и минералне сировине

Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs