Саопштење Покрајинског секретаријата за привреду, запошљавање и равноправност полова поводом података Републичког завода за статистику о стопи незапослености

Нови Сад , 03. јануар 2014.
-A A +AСаопштење Покрајинског секретаријата за привреду, запошљавање и равноправност полова поводом података Републичког завода за статистику о стопи незапослености .

Нови Сад , 03. јануар 2014. .

Према најновијем саопштењу Републичког завода за статистику, на основу анкетног метода, стопа незапослености је највећа у Војводини, значајно већа него на нивоу Републике Србије и већа него у њеним осталим регионима. Наравно да је једна од ретких вести која негативно говори о економским резултатима у Војводини одмах наишла на значајно интересовање појединих медија, који су је објавили као ударну, на насловним страницама.

Насупрот томе, према подацима Националне службе за запошљавање, број званично пријављених незапослених лица на њиховој евиденцији на крају 2013. године је у Војводини за 1072 лица мањи него на крају 2012. године, док је на нивоу Републике Србије у том истом периоду порастао чак за 10303 лица.

Бруто друштвени производ Војводине је изнад просека Републике Србије. Војводина је, са београдским, једини развијени регион, а према развијености локалних самоуправа далеко предњачи у односу на друге регионе. Према просечној нето заради такође је други регион, са много мањим процентом запослених у јавном сектору у односу на београдски регион, где су остварене највеће зараде. Војводина је регион са највећом стопом раста индустријске производње, са најбољим резултатима у туризму, мањим спољнотрговинским дефицитом у односу на друге регионе и са оствареним извозом који је, са Шумадијом и западном Србијом, чини водећом регијом. Са скоро половином страних инвеститора на својој територији од свих присутних у Србији, са великим бројем запослених у тим компанијама, Војводина је не само лидер у Србији, него и четврти регион у Европи.

Сасвим је за очекивати и потпуно је логично да стопе незапослености и запослености треба да произађу из осталих економских показатеља и да буду њихов резултат. Исто тако, потпуно је нормално да ове стопе буду компатибилне са подацима Националне службе за запошљавање, где се број незапослених прецизно исказује.

Из наведених разлога, постављамо следећа питања Републичком заводу за статистику. Како је могуће да су њихови резултати о незапослености и запослености потпуно различити од других економских показатеља, као и од званичних података Националне службе за запошљавање? Како је могуће да је Војводина најлошија само по оним подацима који се добијају анкетирањем грађана, а најбоља у подацима који су прецизни и мерљиви?
Мислимо да су одговори на ова питања веома значајни у овом политичком тренутку и зато ћемо се са тим питањима и званично обратити Републичком заводу за статистику.


Извор: ПС за привреду, запошљавање и равноправност полова

Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs