Саопштење са седнице Владе АП Војводине

Нови Сад , 08. јануар 2014.
-A A +AСаопштење са седнице Владе АП Војводине.

Нови Сад , 08. јануар 2014. .

Влада АП Војводине је на данашњој седници, којом је председавао потпредседник Владе АПВ проф. др Драгослав Петровић, размотрила Информацију о упису ученика у први разред основне школе у АП Војводини у школској 2013/12014. години, у којој је, у државним основним школама у Војводини, уписан је 18.651 ученик. У поређењу с претходном школском годином, укупан број ученика првог разреда смањен је за 442 ученика или за 2,31 одсто. Иначе, настава за ученике првог разреда, на територији АП Војводине, остварује се у 346 државних основних школа и у две приватне основне школе.
У АП Војводини, образовноваспитни рад остварује се на шест наставних језика: српском, мађарском, словачком, румунском, русинском и хрватском језику, као и на српском и на неком од страних језика (билингвална настава). За ученике - припаднике мањинских националних заједница који наставу похађају на српском наставном језику, омогућено је учење матерњег језика и говора са елементима националне културе, у оквиру изборне наставе, уколико за то постоји интересовање ученика, односно њихових родитеља.
На основу података Покрајинског секретаријата за образовање, управу и националне заједнице, уочено је да је смањен обухват ученика наставом на румунском, словачком и хрватском матерњем језику.
С обзиром на значај матерњег језика за очување националног идентитета припадника националних мањина, Влада АП Војводине донела је радни закључак којим је задужила ресорни покрајински секретаријат да у првом тромесечју ове године тим поводом организује тематско саветовање о обухвату ученика припадника националних мањина у основном школовању. Поред свих покрајинских секретаријата и надлежног Одбора Скупштуне АП Војводине, на саветовање треба да буду укључени и национални савети, институције и стручњаци који се баве овом тематиком. Саветовање треба да пружи одговарајуће анализе и закључке, како би се на Влади Војводине донео адекватан акциони план.

Покрајинска Влада прихватила је Информацију о остваривању јавних прихода и примања у АП Војводини у периоду од јануара до септембра 2013. године. Према извештају Управе за трезор, у овом периоду у Војводини је евидентирана наплата јавних прихода у износу од 224,9 милијареди динара, што је за 23 милијарде динара, односно 11 одсто, номинално више него у истом периоду 2012. године. Буџетска средства евидентирана су у износу од 144,5 милијарди динара и, у односу на исти период претходне године, повећана су за 17,5 милијарди динара, односно за 14 процената. Што се тиче расподеле јавних прихода, буџету Републике Србије је усмерено 90,5 милијарди динара, што је за 22,3 милијарде динара, односно за 33 одсто номинално више средстава него у истом пертиоду 2012. године. Наведени износ не обухвата средства чија се наплата евидентира само на нову Реопублике, као што су порез на додату вредност, акцизе код увоза, царине и примања од приватизације са територије Војводине.

Влада Војводине дала је сагласност на Годишњи програм пословања јавног предузећа за просторно и урбанистичко планирање и пројектовање "Завод за урбанизам Војводине" за 2014. годину. Програмом пословања Завода за урбанизам Војводине предвиђено је девет значајних програмских активности. Између осталих, шест се односи на просторне планове подручја посебних намена. Ти су планови везани за инфраструктурне коридоре за заштићена подручја, за еколошке коридоре и за инфомациони систем у области просторног планирања у покрајини. Планирана је израда две студије - о размешатају радних зона и о реализацији Регионалног просторног плана Војводине за 2014. годину. Планирана су и два међународна пројекта која се финансирају из ИПА програма.

Након одласка у пензију досадашњег шефа Кабинета председника Владе АП Војводине, на данашњој седници на ову функцију постављена је Александра Колар, дипломирани филолог-србиста и садашња саветница председника Владе Војводине.


Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs