Саопштење са седнице Владе АП Војводине

Нови Сад , 15. јануар 2014.
-A A +AСаопштење са седнице Владе АП Војводине.

Нови Сад , 15. јануар 2014. .

Влада АП Војводине је на данашњој седници, којој је председавао потпредседник Владе АПВ проф. др Драгослав Петровић, размотрила Информацију о упису ученика у први разред средње школе у Војводини у школској 2013/2014, према којој је у покрајини уписано 17.605 средњошколаца. Број ученика првог разреда средњих школа, у односу на претходну годину, смањен је за за 5,17 одсто.

У средњим школама у којима се настава изводи на српском језику, број уписаних ученика је за 4,93 одсто мањи него претходне школске године. Мање средњошколаца уписано је у средње школе у којима се настава изводи на мађарском језику (5,18 одсто) и на русинском језику (23,33 одсто). Број новоуписаних ученика у средње школе у којима се настава изводи на словачком језику већи је за 13,34 одсто у односу на претходну школску годину, а више ученика уписано је и у школе којима се настава изводи на румунском (5 одсто) и хрватском језику (10 одсто). У први разред 71 средње школе у Војводини, у школској 2013/2014, уписано је 265 ученика ромске националности, што је у односу на прошлу школску годину мање за 6,69 одсто.

Настава на два језика реализује се у 37 средњих школа (у 32 – на српском и мађарском језику, у две – на српском и словачком језику, у две – на српском и румунском језику и у једној – на српском и русинском језику), а настава на једном језику реализује се у 80 школа (у 78 на српском и у две на мађарском језику).

Влада Војводине разматрала је и информацију о резултатима досадашње сарадње између регије Фриули Венеције Ђулије и АП Војводине у оквиру Програмa децентрализоване сарадње Еуростарт. За нешто мање од годину дана, у оквиру Еуростартa започето је више значајних пројеката у чију реализацију су укључени партнери из обе регије. Сарадња је успостављена у домену енергетике, малих и средњих предузећа, културе и социјалне заштите.

На седници Владе Војводине одобрен је захтев Покрајинског секретаријата за пољопривреду, водопривреду и шумарство за учешће на сајму Fruit logistica, који се од 5. до 8. фебруара одржава у Берлину. На једном од највећих европских сајмова воћа и поврћа, Покрајински секретаријат пољопривреду ће представити потенцијале Војводине у области прераде и чувања пољопривредних производа. Поред Покрајинског секретаријата за пољопривреду, на сајму Fruit logistica предстaвиће се и водећи војвођански произвођачи воћа и поврћа и власници хладњача.


Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs