Влада Војводине подржала отварање центра за откуп и рециклажу секундарних сировина у Жабљу

Жабаљ , 24. јануар 2014.
-A A +AВлада Војводине подржала отварање центра за откуп и рециклажу секундарних сировина у Жабљу.

Жабаљ , 24. јануар 2014. .

У општини Жабаљ до краја априла биће отворен рециклажни центар за сакупљање, откуп и прераду секундарних сировина. Пројекат у вредности од 103 хиљаде долара заједнички ће реализовати општина Жабаљ, Ромски привредни центар Војводине, Институт за отворено друштво из Мађарске и Канцеларијa за инклузију Рома Владе АП Војводине.

У оквиру пројекта планирано је да у Војводини буду отворене четири сабирне станице, у којима ће се секундарне сировине сакупљати и откупљивати, у сарадњи са локалним самоуправама, привредним субјектима и неформалним сакупљачима секундарних сировина.

Потписивању уговора о реализацији тог пројекта, присуствовао је покрајински секретар за привреду, запошљавање и равноправност полова Мирослав Васин који је казао је да је отварање рециклажног центра у Жабљу још један од показатеља да је Влада АП Војводине регионални лидер када је реч о пројектима који доприносе побољшању положаја ромске националне заједнице.

„Овај пројект је вишеструко значајан. Осим што ће подстаћи запошљавање Рома који се углавном баве сакупљањем секундарних сировина, истовремено ће допринети и повећању свести грађана о значају заштите животне средине и увести европски систем вредности у области рециклаже отпада“, рекао је секретар Васин додавши да је пројект у складу са обавезом Србије да у оквиру преговора са Европском унијом значајну пажњу посвети решавању проблема у области заштите животне средине.

Директор Канцеларије за инклузију Рома Душко Јовановић навео је да је простор за отварање центра обезбедила општина Жабаљ, док је регионални партнер обезбедио 67 хиљада долара за набавку опреме. Према Јовановићевим речима, план је да у првој фази реализације пројеката буде запослено 8 oсоба, а да се до краја године умрежи преко 50 неформалних сакупљача секундарних сировина.

„Чињеница је да у Србији постоји велики број неформалних сакупљача секундарних сировина, и да су то највећим делом припадници ромске националности. Наш задатак је да кроз овај центар анимирамо те људе, да их умрежимо и формализујемо њихов рад“, навео је Душко Јовановић, додавши да је један до циљева да се кроз рад центра обезбеде средства за образовање и даље запошљавање припадника ромске националне заједнице.

Председник општине Жабаљ Чедомир Божић, рекао је да је отварање рециклажног центра, један у низу успешних пројеката које та општина реализује у сарадњи са покрајинском Владом. „За нашу општину тај пројекат је веома значајан, јер ће омогућити запошљавање наших суграђана, али и повећати свест грађана о потреби заштите животне средине“, рекао је Божић.


Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs