Потпредседник Славиша Грујић разговарао са директорима Завода за културу у АПВ

Нови Сад , 27. јануар 2014.
-A A +AПотпредседник Славиша Грујић разговарао са директорима Завода за културу у АПВ.

Нови Сад , 27. јануар 2014. .

Потпредседник Владе и покрајински секретар за културу и јавно информисање Славиша Грујић разговарао је данас са директорима Завода за културу Војводине и завода за културу националних заједница. Ове институције основала је Скупштина АП Војводине почетком 2008. године, заједно са националним саветима мађарске, словачке, русинске, румунске и хрватске заједнице ради очувања, унапређења и развоја њихове културе а Србија је за сада једина земља на Балкану која има установе оваквог профила. Захваљујући раду националних савета до сада су формиране електронске базе података о култури сваке националне заједнице, остварени значајни резултати у научно-истраживачком раду, издавачкој делатности, организовању културно-уметничких манифестација, прикупљању и обради архивске грађе, као и програмима стручног усавршавања.

Директори завода истакли су актуелне проблеме са којима се суочавају у свом раду - од финансијских и кадровских до просторних, а посебно овогодишње, од када су ступили на снагу нови прописи о забрани запошљавања и ангажовању хонорарних сарадника. Јер готово сви заводи за културу националних заједница имају веома мали број запослених, па су се до сада у реализацији пројеката најчешће ослањали на помоћ и подршку стручњака и спољних сарадника у свим пројектима и манифестацијама од изузетног значаја за културни живот припадника националних заједница, од фестивала и изложби, до издаваштва и едукације.

Потпредседник Грујић је нагласио да су Влада Војводине и Покрајински секретаријат за културу и јавно информисање до сада остваривали добру сарадњу са свим заводима и подржавали њихов рад и програме и затражио да директори завода што пре доставе своје програме рада и финансијске планове за ову годину, како би их Покрајинска влада усвојила. Тиме ће се створити услови да Покрајински секретаријат за културу заједно са министарствима културе и финансија покуша да пронађе адекватна решења и створи услове за несметан рад завода за културу националних заједница, као и Завода за културу Војводине, односно да одобре да се овим институцијама омогући ангажовање спољних сарадника на реализацији појединих пројеката. Поред тога, предложио је да убудуће сви заводи много више сарађују на интеркултуралним и регионалним пројектима чиме би допринели афирмацији наше културе, и у другим бројним пројектима, какви су Салон књига у Новом Саду, Међународном сајам књига у Београду и регионални сајмови, наступи на ликовним изложбама, књижевним сусретима, припреме и извођење позоришних представа, у чију реализацију би се укључио и Завод за културу Војводине. Пошто су поједини заводи уз помоћ покрајинских органа обезбедили адекватан простор за рад, а само још два завода немају решено ово питање, потпредседник Грујић је рекао да се нада да ће у скорије време овај проблем бити превазиђен. Осим тога, разговарано је и организовању радионица преводилаштва.


Извор: ПС за културу и јавно информисање

Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs