Одржана прес конференција о плановима, активностима и циљевима Секретаријата за енергетику и минералне сировине за 2014. годину

Нови Сад , 28. јануар 2014.
-A A +AОдржана прес конференција о плановима, активностима и циљевима Секретаријата за енергетику и минералне сировине за 2014. годину.

Нови Сад , 28. јануар 2014. .

Покрајинска секретарка за енергетику и минералне сировине Наташа Павићевић-Бајић одржала је конференцију за новинаре на којој је било речи о плановима, активностима и циљевима Секретаријата за 2014. годину. Такође, овом приликом секретарка Наташа Павићевић-Бајић говорила је и о конкурсима које Секретаријат има намеру да распише током ове године.
"Представљањем конкурса које ће Секретаријат за енергетику и минералне сировине расписати ове године желимо да позовемо све заинтересоване субјекте да конкуришу, како би се ове године још успешније реализовали циљеви - смањење енергетске зависности, односно замена употреба фосилних горива обновљивим изворима енергије из домаћих ресурса. Потреба за заменом фосилних горива обновљивим изворима енергије није само наша енергетска политика, већ приоритет у региону, али и у читавом свету, с обзиром да је већ сада присутно повећање цена енергената, који све више оптерећују сваког појединца, али и укупну привреду. Мере и активности Покрајинског секретаријата за енергетику и минералне сировине усклађене су са директивама Европске уније, најпре са директивом да се до 2020. године смањи емисија угљен-диоксида за 20 одсто у односу на 1990. годину и, већ најављеном, новом директивом да ће до 2030. године морати да се оствари циљ - смањење емисије штетних гасова за 40 одсто у односу на 1990. годину. Емисија штетног угљен-диоксида може се смањити уколико се уместо фосилних горива у што већој мери почну да користе обновљиви извори енергије за производњу топлотне и електричне енергије", изјавила је ресорна секретарка.
Секретарка Наташа Павићевић-Бајић је информисала јавност о току припрема за реализацију извоза агропелета, сена и сламе на европско тржиште и, како је наглашено, састанак сталног Комитета за ланац исхране и здравље животиња биће одржан 7. фебруара, а гласање Колеџа комесара за измену регулативе биће одржано 5. марта, када се очекује да ће Србија добити извозни број за агропелет и да ће бити стављена на листу извозника овог енергента. Како је секретарка истакла, циљ је да се агропелет извози на тржиште ЕУ док се не створи и оснажи домаће тржиште које ће моћи да што веће количине произведеног агропелета користи за домаће потребе – за производњу топлотне и електричне енергије. У том циљу, неопходно је обезбедити да буџетске установе изврше замену котлова на фосилна горива котловима на агропелет, као и да привредна друштва и физичка лица буду мотивисана за коришћење топлотне енергије добијене из овог домаћег ресурса. Због тога је извоз неопходан, јер се на тај начин јача и стабилизује нова индустријска грана – производња пелета.
Секретарка Наташа Павићевић-Бајић известила је да је, након потписаног протокола у октобру 2013. године и након посете Штајерској, договерен даљи облик сарадње два региона, а већ четрдесетак компанија из Аустрије показало је интересовање да инвестира у домаћу привреду. Договорено је да током марта делегација Покрајинског секретаријата за енергетику и минералне сировине посети Штајерску, када ће се уследити договор са заинтересованим компанијама о даљим конкретним корацима. На овај начин указаће се и другим страним инвеститорима да је Војводина стабилан и сигуран регион за инвестиције.
Прошле године имплементиране су мере, кроз реализацију пројеката производње агропелета, са циљем стварања тржишта и повећања потрошње агропелета. Ове године Секретаријат ће наставити тренд замене котлова на фосилна горива котловима на агропелет, најпре у буџетским установама. Прошле године у фокусу су били центри социјалне заштите – геронтолошки центри и центри за децу ометену у развоју, а ове године ће бити обухваћене школе, болнице и све остале буџетске установе. Наставиће се са активностима пружања подршке развоју сточарства, јер је јако сточарство основ за изградњу когенеративних постројења, а самим тим и за повећање производње топлотне и електричне енергије из домаћих ресурса.
Да би се заокружио процес производње биомасе – од скупљања биомасе са њива, до готовог производа, потребно је подржати изградњу јавних складишта биомасе, како би се обезбедило стабилно снабдевање корисника овим ресурсом. Због тога ће Секретаријат у сарадњи са локалним самоуправама подржати пројекте изградње јавних складишта.
Пројекти из области минералних сировина, биће усмерени ка изради пројеката и подршку бушењу нових геотермалних бушотина, чији је циљ да се топлотна енергија из геотермалних извора користи у сврху енергетике.
Секретаријат ће наставити са програмом подршке едукативних активности које спроводе невладине организације, како би се и надаље радило на подизању свести грађана о корисности, сврсисходности и неопходности замене свих фосилних енергената домаћим ресурсима, имплементацијом мера енергетске ефикасности и рационалног коришћења енергије, са аспекта живота сваког појединца, привреде и националног аспекта.


Извор: Сaoпштење Покрајинског секретаријата за енергетику и минералне сировине

Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs